Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier in Oekraïne 'niet gewenst', Scholz wel

Kort nieuws - 13 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

President Frank-Walter Steinmeier is in Oekraïne niet gewenst, maakte hij dinsdag bekend. Hij was van plan naar Kiev te reizen, maar dat gaat niet door. Kanselier Olaf Scholz is wel welkom, aldus de Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andrij Melnyk.

Steinmeier (SPD) wilde samen met de Poolse president Duda en de staatshoofden van de Baltische staten Oekraïne bezoeken, "om daar een sterk teken van gemeenschappelijke Europese solidariteit met Oekraïne te laten zien", zei hij dinsdag tijdens een bezoek aan Warschau. "Maar blijkbaar, en dat moet ik ter kennisgeving aannemen, is dat in Kiev niet gewenst." 

De Bild Zeitung berichtte dinsdag als eerste dat de Oekraïense president Zelensky Steinmeier niet wil ontvangen. De krant noemde als reden diens nauwe betrekkingen met Rusland in de afgelopen jaren. Steinmeier was als minister van Buitenlandse Zaken een van de architecten van het nu veel bekritiseerde Duitse Ruslandbeleid. 

Kanselier Scholz (SPD) is wel welkom in Oekraïne. "Dat hebben we ook zo gecommuniceerd", zei de Oekraïense ambassadeur Melnyk dinsdagavond op de Duitse tv, "dat mijn president en regering er zich zeer op verheugen als bondskanselier Scholz Kiev bezoekt." Dat bezoek moet dan gaan over hoe Duitsland met zware wapens kan helpen in de strijd tegen Rusland, aldus Melnyk. 

In Berlijn wordt met verbazing gereageerd op de weigering Steinmeier te ontvangen. Hij heeft vorige week in duidelijke bewoordingen afstand genomen van het Duitse Ruslandbeleid en zijn fouten daarin toegegeven, liet een Duitse regeringswoordvoerder weten. "Duitsland behoorde en behoort internationaal tot de grootste ondersteuners van Oekraïne en dat is nauw verbonden met het jarenlange werk van de huidige bondspresident", aldus de woordvoerder.  

Verschillende Duitse politici reageren geïrriteerd op Oekraïnes afzegging van Steinmeier. Anderen vinden dat Duitsland zo snel mogelijk zware wapens - vooral tanks - aan Oekraïne moet leveren. Scholz is daar tot nu toe terughoudend in. Volgens SPD-fractievoorzitter Mützenich is dat omdat Duitsland wil voorkomen partij in de oorlog te worden. Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock kondigde maandag aan dat Duitsland in Europees verband zware wapens aan Oekraïne wil leveren. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger