Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Baerbock wil zware wapens leveren aan Oekraïne

Kort nieuws - 11 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Annalena Baerbock (Bündnis 80/Die Grünen) van Buitenlandse Zaken pleit voor de leverantie van zware wapens aan Oekraïne. Tot nu toe was Duitsland daar terughoudend in.

Oekraïne heeft meer militair materieel nodig "en vooral ook zware wapens", zei Baerbock maandagochtend voorafgaand aan een bijeenkomst met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. Ze wil dat de leveranties in Europees verband worden gepland. 

Welke wapens Duitsland kan leveren, zei Baerbock niet. Ze verwees naar de Europese Vredesfaciliteit (EPF), die de EU vorig jaar heeft opgericht en waarmee ook strijdkrachten in EU-partnerlanden kunnen worden versterkt. Baerbock zei dat via de EPF 500 miljoen euro extra bereid gesteld kan worden voor de levering van wapens en ander militair materieel aan Oekraïne. Tot nu toe is uit de EPF al een miljard euro vrijgegeven voor Oekraïne.

De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht (SPD) waarschuwde enkele dagen geleden dat de mogelijkheden van de Bundeswehr om wapens te leveren zijn uitgeput. Het is nauwelijks mogelijk Oekraïne materieel direct uit de voorraden van het Duitse leger te bieden, zonder de Duitse defensiecapaciteit in gevaar te brengen, zei ze. Nieuwe leveranties moeten wat Lambrecht betreft direct via de wapenindustrie lopen. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Luister ook:
Duitslandweb-podcast 'Achtung! Duitse updates': Duitsland onder druk (7-4-2022)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger