Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Baerbock: 'Duitsland zet zich in voor olie-embargo'

Kort nieuws - 2 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland maakt zich sterk voor een olie-embargo tegen Rusland. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Bündnis 90/Die Grünen) zondag op tv aangekondigd. Eerder was Duitsland daar nog terughoudend in.

"We pleiten er ook binnen de EU voor, nu in het zesde sanctiepakket van de EU als Europa gemeenschappelijk te stoppen met olie", adus Baerbock zondagavond in de ARD-talkshow 'Anne Will'. Eerder zou zo'n embargo moeilijk vol te houden zijn geweest, vanwege de Duitse afhankelijkheid van Russische olie, legde de minister uit. Tot voor kort was Duitsland voor 35 procent van zijn oliebehoefte afhankelijk van Rusland. Inmiddels is dat teruggebracht tot 12 procent, zei Baerbock.

Nu Duitsland zich voor een olie-embargo heeft uitgesproken, is de kans groot dat de EU dat snel invoert, meldt Tagesschau. Minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen) dempte maandagochtend de verwachtingen. Volgens hem zijn nog niet alle betrokken landen zo ver en de EU wil ook geen "economische catastrofe" veroorzaken, zei hij op een persconferentie in Berlijn. Ook Duitsland, vooral Oost-Duitsland, zal de gevolgen van een olie-ambargo merken, aldus Habeck. Vandaag komen de Europese ministers van Energie bijeen in Brussel. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger