Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering verdeeld over energie-embargo

Kort nieuws - 4 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De roep om strengere sancties tegen Rusland neemt in Duitsland toe na de gruweldaden in het Oekraïense Boetsja. Daar lagen tientallen willekeurig doodgeschoten burgers op straat nadat het Russische leger zich had teruggetrokken. Minister van Defensie Christine Lambrecht (SPD) wil opnieuw praten over een energie-embargo. Volgens minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen) is dat nu nog niet mogelijk.

Kanselier Olaf Scholz (SPD) en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Bündnis 90/Die Grünen) hebben zondag hardere sancties tegen Rusland aangekondigd. Scholz noemde de moord op burgers een oorlogsmisdaad. Baerbock kondigde ook meer wapenleveranties aan Oekraïne aan als reactie op "het ongeremde geweld" in Boetsja. De EU wil eveneens de druk op Rusland verhogen met nieuwe sancties en Oekraïne meer ondersteuning bieden, heeft voorzitter van de Europese Raad Charles Michel laten weten.

Lambrecht wil dat de Europese ministers als reactie op Boetsja het stopzetten van de gaslevering uit Rusland op de agenda zetten, zei ze zondag in het ARD-programma 'Bericht aus Berlin'. Maar haar collega Habeck sprak zich zondagavond uit tegen een importstop van gas en olie. Duitsland is bezig onafhankelijker te worden van gas, olie en kolen uit Rusland, maar dat kan niet onmiddellijk, zei hij zondagavond bij de publieke zender ZDF.

Duitsland gaat nu als eerste stap na of het de eigen energie-infrastructuur kan aanpakken die nog in handen is van Russische eigenaren als Gazprom of Rosneft, zei Habeck. Zo is Rosneft onder meer meerderheidsaandeelhouder van een raffinaderij in Mecklenburg-Voorpommeren die benzine, diesel, stookolie en kerosine levert aan Berlijn, Brandenburg en delen van Polen.

Habeck wil dat de Duitse energievoorziening niet langer aan "de Russische willekeur" wordt overgelaten, zei hij. Volgens het Handelsblatt is een van de scenario's waarover op Habecks ministerie wordt nagedacht het nationaliseren van ondernemingen in Duitsland die in Russische handen zijn. Scholz heeft zich zondag niet uitgelaten over een mogelijke energieboycot, maar tot nu toe was hij daar tegen. Lees meer bij tagesschautagesspiegel en n-tv

Zie ook op Duitslandweb:
Factsheet: Energie in Duitsland

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger