Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland stelt Gazprom-dochter onder staatstoezicht

Kort nieuws - 5 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering stelt Gazprom Germania, de Duitse dochter van het Russische gasconcern Gazprom, onder staatstoezicht. Zo wil Duitsland de continuïteit van de energievoorziening garanderen, aldus minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen).

De Bundesnetzagentur, de Duitse toezichthouder op de netwerken, neemt voorlopig de controle over Gazprom Germania over, heeft Habeck maandag bekend gemaakt. De Bundesnetzagentur treedt in ieder geval tot en met september op als Treuhändlerin, trustee. Daarmee is de continuïteit van de energievoorziening nu gewaarborgd, aldus de minister.

Moederbedrijf Gazprom maakte vorige week vrijdag bekend met Gazprom Germania te stoppen. Habecks ministerie ontdekte dat het probeerde de Duitse dochteronderneming te verkopen aan andere Russische bedrijven. Omdat Gazprom Germania in Duitsland kritische infrastructuur exploiteert, kan zo'n verkoop niet plaatsvinden zonder toestemming van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Bovendien zou de overnemende partij opdracht hebben gegeven tot liquidatie van Gazprom Germania en dat is eveneens niet rechtmatig, aldus Habeck. Daarom was het "dringend noodzakelijk" Gazprom Germania onder Duits staatstoezicht te stellen.

Gazprom Germania houdt zich bezig met handel, transport en opslag van aardgas en is eigenaar van andere Duitse gasbedrijven, zoals van exploitant van gasopslag Astora. Ook heeft ze een minderheidsaandeel in de gastransportonderneming Gascade. Lees meer bij Tagesschau 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

In de discussie over het openhouden van de laatste Duitse kerncentrales kreeg een nieuw begrip een hoofdrol: Streckbetrieb.


Lees meer

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger