Duitslandweb logo Duitslandweb

Rusland perkt gastoevoer via Nord Stream 1 verder in

Kort nieuws - 25 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rusland levert vanaf woensdag nog maar 20 procent van de hoeveelheid gas die normaal door pijpleiding Nord Stream 1 stroomt, meldt het Russische gasconcern Gazprom. In juni was de toevoer al teruggebracht tot 40 procent.

Volgens Gazprom is een extra turbine buiten gebruik genomen voor onderhoud. Daardoor kan het bedrijf naar eigen zeggen vanaf woensdag slechts 33 miljoen kubieke gas per dag leveren. Dat was sinds juni 67 miljoen kubieke meter, 40 procent van de maximale capaciteit van Nord Stream 1.

Dat de gastoevoer in juni werd beperkt, schreef Gazprom toe aan een andere gasturbine, die in Canada was gerepareerd, maar nog niet aan Rusland is teruggeleverd. In reactie op het nieuws van de verdere inperking verwijt minister Habeck van Economische Zaken en Klimaat de Russische president Poetin een "perfide spel" te spelen. "Er zijn geen technische redenen voor het korten van de leveringen", aldus Habeck (Groenen). De turbine van Siemens staat volgens hem klaar om naar Rusland te worden gebracht. "Rusland verbreekt contracten en geeft anderen de schuld." Wat Gazprom over de turbines zegt zijn "nepverhalen", aldus de Duitse minister. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt

Als de gasleveranties zo laag blijven, is de vraag of Duitsland zijn gasvoorraden op 1 november tot de geplande 90 of 95 procent heeft gevuld, zegt Klaus Müller. Hij is hoofd van de Bundesnetzagentur, die in Duitsland toezicht houdt op de energienetwerken. Om de winter door te komen, moet Duitsland meer energie sparen dan het tot nu toe doet, aldus Müller.  

Vanwege de Duitse afhankelijkheid van Russisch gas heeft Rusland met zijn gastoevoer een stevige troef in handen en gebruikt die om de onzekerheid over gasleveranties voor Duitsland en Europa in stand te houden. Voor Duitsland betekent een een nieuwe inperking van de gastoevoer verdere prijsstijgingen en een blijvende dreiging van een energiecrisis. Lees meer op Duitslandweb 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger