Duitslandweb logo Duitslandweb

Gaspijplijn Nord Stream 1 weer open

Kort nieuws - 21 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na een stop van tien dagen vloeit er sinds donderdagochtend weer aardgas door de pijplijn Nord Stream 1 van Rusland naar Duitsland. De pijplijn was dicht voor onderhoud, maar Duitsland vreesde dat Rusland de kraan dicht zou houden. Woensdag waren er al geluiden dat Nord Stream 1 waarschijnlijk weer openging. 

De hoeveelheid gas die nu naar Duitsland stoomt ligt nog flink achter op het normale volume. Dat was ook al voor de onderhoudsstop het geval: sinds juni levert Rusland nog maar 40 procent van de normale hoeveelheid gas. De gastoevoer ligt sinds vanmorgen weer op dat percentage, dat komt neer op zo'n 67 miljoen kubieke meter per dag. Maar of dat zo blijft, is niet zeker.

Klaus Müller, hoofd van de Bundesnetzagentur die in Duitsland toezicht houdt op de energienetwerken, waarschuwt voor te veel optimisme nu Rusland toch weer gas levert. "We missen 60 procent, waarmee in de contracten met energie-importeurs, in de berekeningen van de industrie en voor particuliere huishoudens eigenlijk rekening was gehouden." Bovendien kan Rusland alsnog besluiten minder gas te laten stromen, aldus Müller. Poetin waarschuwde eerder deze week dat Rusland nog maar 30 miljoen kubieke meter gas per dag kan leveren als een in Canada gerepareerde gasturbine van Siemens niet terug geleverd wordt. Volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken is de turbine niet nodig voor de gastoevoer door Nord Stream 1. Lees meer bij Tagesschau

Lees ook op Duitslandweb: Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger