Duitslandweb logo Duitslandweb

Podcast: De Duitse rol in Europa

Achtergrond - 13 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Sinds kanselier Olaf Scholz in 2021 is aangetreden, is Duitsland minder zichtbaar in Europa, zegt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut. Het land speelt een belangrijke rol in de Europese steun aan Oekraïne. Maar verder lijkt Scholz toch vooral in beslag genomen door de moeizame samenwerking tussen de coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP. Wat betekent dat voor de Duitse rol in de EU? In aanloop naar de Europese verkiezingen spreekt Duitslandweb-redacteur Marja Verburg daarover met Ton Nijhuis in de podcastreeks 'Achtung Europa'.

"Om in Europa een stem te kunnen hebben, moet je wel met één stem kunnen spreken", zegt Ton Nijhuis. Die hebben de Duitse regeringspartijen niet. Niet alleen over binnenlandse thema's liggen de SPD, de Groenen en de FDP met elkaar overhoop, maar ook over Europese issues. Zo kwam de FDP een aantal keer terug op al gemaakte afspraken in Brussel, waardoor Duitsland zich ineens van stemming moest onthouden. "Je zou van Duitsland willen dat het een solide partner is die het voortouw neemt."

Nijhuis gaat in deze podcastaflevering ook in op de relatie tussen Frankrijk en Duitsland, die moeizaam verloopt, en op het Duitse Oekraïnebeleid. Scholz loopt niet voorop in de steun aan Oekraïne, legt Nijhuis uit. Daarbij speelt mede de angst een rol dat Rusland mogelijk naar kernwapens grijpt als het verliest. Dus zoekt Duitsland naar een situatie "waarin Rusland niet helemaal verliest en dus Oekraïne niet helemaal wint en je toch Oekraïne op de een of andere manier ondersteunt."

Voor de verkiezingen van het Europees Parlement in juni wordt een ruk naar rechts verwacht. Dat is wel iets om je zorgen over te maken, aldus Nijhuis. Rechts-radicale partijen zullen een "betrekkelijk grote fractie" in het EP krijgen, "maar de vraag is vooral hoe bijvoorbeeld de christendemocratische fractie daarop reageert." Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen (CDU) sloot in een debat onlangs samenwerking met rechts-populistische partijen niet uit. "Dan is de vraag natuurlijk: gaan we naar een hellend vlak toe?"

UvA-hoogleraar Ton Nijhuis is historicus, politicoloog en filosoof en directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Deze aflevering maakt onderdeel uit van podcastserie 'Achtung Europa', waarin de redactie van Duitslandweb met deskundigen spreekt over de Duitse rol in Europa.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger