Podcast: Achtung Europa

Welke rol speelt Duitsland in Europa? Daarover spreekt het Duitsland Instituut Amsterdam met deskundigen in de podcastserie 'Achtung Europa'. Bijvoorbeeld naar aanleiding van het Duitse EU-voorzitterschap in 2020 en de Europese verkiezingen in 2019. Europa heeft een haat-liefde met Duitsland. De afgelopen jaren speelde het land een cruciale rol in verschillende Europese crises: in de eurocrisis werd het strenge Duitsland gehekeld; in de Krimcrisis speelde Duitsland een belangrijke bemiddelende rol; en tijdens de coronacrisis nam Duitsland - met Frankrijk - het voortouw voor een fonds voor noodlijdende landen.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is de Duitse Ruslandpolitiek in een ander licht komen te staan. Duitsland maakte eind februari 2022 een ommezwaai in zijn buitenland- en defensiepolitiek, maar de kritiek op kanselier Scholz en zijn regering is er niet minder op geworden. Meer over de Duitse houding ten opzichte van Rusland en Oekraïne hoort u in de actualiteitenpodcast van Duitslandweb: 'Achtung - Duitse updates':
Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog - 24 februari 2023
Armpje drukken met Poetin - 21 juni 2022
Duitsland onder druk - 7 april 2022
Zeitenwende - 4 maart 2022

Aflevering 7: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar
11 februari 2021

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, spreekt met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen. 

 

Aflevering 6: Duitsland na Merkel
4 februari 2021

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met Ton Nijhuis (directeur DIA) over Merkels erfenis voor Duitsland en Europa.

 

Aflevering 5: De Duitse lobby in de EU
15 december 2020

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met journalist Hans von der Burchard (POLITICO.nl) over de Duitse lobby in Europa.

 

Aflevering 4: Een assertiever Duitsland
14 oktober 2020

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met Tom de Bruijn over zijn ervaringen als diplomaat met Duitsland sinds de jaren negentig.

 

Aflevering 3: Nabeschouwing Europese Verkiezingen
21 juni 2019

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met Ton Nijhuis (directeur DIA) over de gevolgen van de Europese verkiezingen voor Duitsland.

 

Aflevering 2: Populisme
22 mei 2019

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met René Cuperus (fellow Clingendael Instituut/DIA) over populisme in Duitsland en in Europa.

 

Aflevering 1: De Frans-Duitse as
18 april 2019

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in gesprek met Duitsland-deskundige Hanco Jürgens over de Frans-Duitse betrekkingen.

 

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger