Podcast: Het Berlijn van Angela Merkel

Podcast: Het Berlijn van Angela Merkel
© Laurens Boven / Rob Savelberg

In de vierdelige podcastserie Het Berlijn van Angela Merkel stappen de journalisten en Berlijn-kenners Laurens Boven en Rob Savelberg op de fiets en nemen zij de luisteraar mee langs belangrijke plekken uit het leven van de eerste Oost-Duitse bondskanselier: van haar eerste kraakwoning in Prenzlauer Berg tot het pompeuze Bundeskanzleramt. De biografie van Merkel is evenzo uniek, als ook indrukwekkend. Zij verlaat dit najaar het politieke toneel. Maar wie was zij eigenlijk? En wat is haar erfenis voor Duitsland, Europa en de wereld?

Met citaten van: 3Sat, ARD, Bild, CNN, Deutschlandfunk, Die Welt, N-tv, NDR, NOS, MSNBC, Phoenix, RBB, Spiegel-TV, WDR en ZDF. Een samenwerking met het DIA.

 

Aflevering 1: Merkel en de DDR
23 september 2021

Laurens en Rob starten hun tocht door het leven van Angela Merkel in de Oost-Berlijnse wijken Mitte en Prenzlauer Berg. Merkel woonde daar tijdens de laatste jaren van de DDR, in feite in het hart van de democratische oppositiebeweging. Maar de domineesdochter nam geen deel aan de protesten, terwijl de politieke bijeenkomsten in kerken plaatsvonden, en de demonstraties voor haar voordeur voorbijtrokken. Haar politieke doorbraak kwam pas na de van de val van de Muur. Een historische avond die voor haar begon in de sauna.

 

Aflevering 2: Merkel en de binnenlandse politiek
24 september 2021

Het begin van Merkels politieke carrière is ongekend. Nadat ze als technisch manusje van alles begon bij een kleine Oost-Duitse oppositiepartij, schoot ze als een komeet omhoog. Toen de Berlijnse Muur viel was ze nog een volstrekt onbekende wetenschapper, twee jaar later werd ze beëdigd als minister in de eerste verenigde Duitse regering. Laurens en Rob zoeken haar politieke sporen in een tocht dwars door de stad. We beginnen bij de Friedrichstraße in het Oost-Berlijn van 1989 en eindigen voor de Rijksdag anno nu.

  

Aflevering 3: Merkel en de buitenlandse politiek
25 september 2021

'Wir schaffen das!,' is Merkels citaat dat de geschiedenisboeken haalde. Haar besluit om in 2015 de grenzen voor de vluchtelingen niet te sluiten, kwam niet uit de lucht vallen. Laurens en Rob beschrijven voor de Brandenburger Tor en het nabije Holocaust-monument hoe Merkels woorden samenhangen met de kernwaarden van de Duitse buitenlandse politiek: 'nooit meer oorlog', en 'nooit meer Auschwitz'.

 

Aflevering 4: Merkel: de mens
26 september 2021

Merkel als vrouw zonder eigenschappen? Een sfinx? Een kinderloze leider? De ondertitels over de persoon Angela Merkel zijn niet altijd even vlijend. Doen die beschrijvingen haar recht? Laurens en Rob fietsen van haar woning midden in de stad naar haar buurtsupermarkt. Wat weten we over de vrouw die zo lang Duitsland bestuurde en zo’n groot stempel zette op de Europese politiek? Met andere woorden: hoeveel Merkel zat er in de politiek van de bondskanselier? En is het toeval dat de worstverkoper bij haar om de hoek zijn zaak Angie’s Grill-Imbiss doopte?


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger