Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland ligt dwars bij EU-wetgeving

Kort nieuws - 8 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland dreigt verschillende Europese richtlijnen te blokkeren omdat de liberale regeringspartij FDP dwars ligt. Dat zorgt voor kritiek van andere partijen en van het bedrijfsleven.

De al zo goed als uitonderhandelde Europese richtlijn over ketenaansprakelijkheid (Lieferkettengesetz, over het waarborgen van mensenrechten en duurzaamheidsstandaards in productieketens) dreigt niet te kunnen worden ingevoerd omdat Duitsland dwars ligt. De Duitse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Hubertus Heil (SPD) liet dinsdag weten dat de zoektocht naar een compromis voor de richtlijn is mislukt. Dit tot ongenoegen van Duitse sociale en milieu-organisaties.

Duitsland heeft vorig jaar zelf een Lieferkettengesetz ingevoerd. De Europese richtlijn is op een aantal punten strenger dan de Duitse wet en daarom blokkeert regeringspartij FDP de EU-maatregel. Volgens de Duitse liberalen kun je het midden- en kleinbedrijf niet opzadelen met de strengere Europese regels en leiden die ook tot meer bureaucratie.

Nu melden Duitse media dat Duitsland ook een andere EU-richtlijn dreigt te blokkeren omdat de FDP er niet mee wil instemmen. Het gaat om de inperking van de CO2-uitstoot voor vrachtverkeer en bussen, onderdeel van het Europese klimaatpakket 'Fit-for-55'. De FDP zou de grenswaarden willen aanpassen. De stemming over deze richtlijn is komende vrijdag. Als de Duitse regeringspartijen geen gemeenschappelijk standpunt bereiken, moet Duitsland zich in de EU van stemming onthouden, wat praktisch neerkomt op een 'nee'-stem. Daarmee is onzeker of de richtlijn een meerderheid haalt. 

De kritiek op de FDP in Duitsland neemt toe. Door op het laatste moment tegen al zo goed als besloten EU-regelgeving in te gaan, verspeelt Duitsland vertrouwen in de EU, aldus minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen). Heil spreekt van een "ideologisch gemotiveerde blokkade" van de liberalen. Ook de Duitse auto-industrie laat van zich horen. Met de FDP-bezwaren tegen het Lieferkettengesetz is de branche het eens. Maar bij de inperking van de CO2-uitstoot steunt de auto-industrie de EU-richtlijn juist en wil dat die snel wordt ingevoerd. Lees meer bij Tagesschau over het Lieferkettengesetz en over de CO2-uitstoot

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger