EU-wet over productieketens mede door Duitsland gestrand
Kort nieuws - 29 februari 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe EU-richtlijn over ketenaansprakelijkheid, over het waarborgen van mensenrechten en duurzaamheidsstandaards in productieketens, was al zo goed als uitonderhandeld. Maar nadat Duitsland draaide en zich van stemming wilde onthouden, haakten ook andere EU-lidstaten af. Woensdag bleek het merendeel van de EU-lidstaten er toch niet voor te zijn.
Duitsland heeft vorig jaar zelf een Lieferkettengesetz ingevoerd. De Europese richtlijn was op een aantal punten strenger dan de Duitse wet en daarom trok regeringspartij FDP haar steun voor de EU-maatregel in. Volgens de Duitse liberalen kun je het midden- en kleinbedrijf niet opzadelen met de strengere Europese regels en leiden die ook tot meer bureaucratie. Daardoor zouden bedrijven zich uit Europa kunnen terugtrekken, aldus de FDP. Het leidde tot strijd binnen de Duitse regering, want coalitiepartners SPD en Groenen zijn voor de EU-richtlijn.
Omdat de Duitse regeringspartijen geen gemeenschappelijk standpunt konden bereiken, moest Duitsland zich in de EU van stemming onthouden. Woensdag bleek tijdens een zitting van de EU-Raad dat naast Duitsland ook Frankrijk en Italië zich van stemming wilden onthouden. Daardoor is er bij de lidstaten geen meerderheid meer voor de richtlijn. België, momenteel voorzitter van de Raad van de Europese Unie, laat weten na te gaan of aan de bezwaren van de verschillende landen tegemoet kan worden gekomen. Maar het is onzeker of er opnieuw over de richtlijn wordt onderhandeld en of die er überhaupt nog voor de Europese verkiezingen in juni komt. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche.de
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE
In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.
Reacties
Geen reacties aanwezig