Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-wet over productieketens mede door Duitsland gestrand

Kort nieuws - 29 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De EU-richtlijn over ketenaansprakelijkheid, over het waarborgen van mensenrechten en duurzaamheidsstandaards in productieketens, was al zo goed als uitonderhandeld. Maar nadat Duitsland draaide en zich van stemming wilde onthouden, haakten ook andere EU-lidstaten af. Woensdag bleek het merendeel van de EU-lidstaten er toch niet voor te zijn.

Duitsland heeft vorig jaar zelf een Lieferkettengesetz ingevoerd. De Europese richtlijn was op een aantal punten strenger dan de Duitse wet en daarom trok regeringspartij FDP haar steun voor de EU-maatregel in. Volgens de Duitse liberalen kun je het midden- en kleinbedrijf niet opzadelen met de strengere Europese regels en leiden die ook tot meer bureaucratie. Daardoor zouden bedrijven zich uit Europa kunnen terugtrekken, aldus de FDP. Het leidde tot strijd binnen de Duitse regering, want coalitiepartners SPD en Groenen zijn voor de EU-richtlijn. 

Omdat de Duitse regeringspartijen geen gemeenschappelijk standpunt konden bereiken, moest Duitsland zich in de EU van stemming onthouden. Woensdag bleek tijdens een zitting van de EU-Raad dat naast Duitsland ook Frankrijk en Italië zich van stemming wilden onthouden. Daardoor is er bij de lidstaten geen meerderheid meer voor de richtlijn. België, momenteel voorzitter van de Raad van de Europese Unie, laat weten na te gaan of aan de bezwaren van de verschillende landen tegemoet kan worden gekomen. Maar het is onzeker of er opnieuw over de richtlijn wordt onderhandeld en of die er überhaupt nog voor de Europese verkiezingen in juni komt. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger