Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-landen akkoord met wet op toeleveringsketens

Kort nieuws - 15 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het voorstel voor een Europese wet voor ketenaansprakelijkheid voor bedrijven heeft de goedkeuring van een meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie. Het voorstel is wel afgezwakt. 

Duitsland heeft zich onthouden van stemming, maar dat kon niet verhinderen dat er een meerderheid was voor de afgezwakte versie van de wet. De wet geldt nu alleen voor bedrijven met meer dan 1000 werknemers en een jaaromzet van meer dan 450 miljoen euro. Die moeten volgens de nieuwe regels gaan toezien op de arbeidsomstandigheden en respect voor de mensenrechten bij hun toeleveranciers.

Duitsland heeft vorig jaar zelf een zogenoemd Lieferkettengesetz ingevoerd. De Europese richtlijn was op een aantal punten strenger dan de Duitse wet en daarom trok regeringspartij FDP haar steun voor de EU-maatregel op het laatste moment in. Volgens de Duitse liberalen leiden de regels tot meer bureaucratie. Daardoor zouden bedrijven zich uit Europa kunnen terugtrekken. Het leidde tot strijd binnen de Duitse regering, want coalitiepartners SPD en Groenen zijn voor de EU-richtlijn. 

Omdat de Duitse regeringspartijen geen gemeenschappelijk standpunt konden bereiken, moest Duitsland zich in de EU van stemming onthouden. Dat kwam het land op veel kritiek te staan. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger