Duitslandweb logo Duitslandweb

EU vraagt solidariteit van Duitsland

Kort nieuws - 5 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Europese ministers van Financiën hebben kritiek geuit op het omvangrijke economische steunpakket dat Duitsland heeft opgetuigd voor burgers en ondernemingen. 

Als ondernemingen korting krijgen op hun gasrekening, levert ze dat een concurrentievoordeel op ten opzichte van bedrijven in landen die zo'n omvangrijk steunpakket niet kunnen financieren, klaagden de ministers van Spanje en Italië, volgens Tagesschau. De Duitse minister Lindner pareerde die kritiek. Volgens hem is het pakket relatief gezien niet veel uitgebreider dan wat andere landen doen en daarbij wordt de 200 miljard die ervoor is uitgetrokken uitgesmeerd over de periode tot en met 2024. Het is geen economisch stimuleringspakket, het is slechts bedoeld om een aanval van Poetin met het wapen gas af te weren, aldus Lindner.

Andere ministers vinden het steunpakket een goed idee, maar vragen Duitsland om dit niet op eigen houtje in te voeren, maar mee te werken (en te betalen!) aan een Europees steunpakket, zoals ook in de coronacrisis uiteindelijk is besloten. De Franse minister Le Maire vindt dat de EU weer gezamenlijke schulden zou moeten maken om tot een Europese economische strategie te komen. Zo krijgen ook andere landen de kans om hun industrie en bedrijven te ondersteunen. Lees meer bij Tagesschau

De Duitse minister Habeck van Economische Zaken opperde woensdag dat de EU een gezamenlijke inkoop van gas moet gaan organiseren. De gasprijs is veel te hoog op dit moment, stelt Habeck. Landen als de Verenigde Staten vragen torenhoge bedragen voor hun gas. Dat is niet solidair, vindt Habeck. De EU heeft de nationale oliereserves ingezet om de olieprijzen te drukken toen de VS dat nodig had, 'ik denk dat een soortgelijke solidariteit ook goed zou zijn om de gasprijzen te drukken', stelt de minister in de Neue Osnabrücker Zeitung. De EU zou krachten moeten bundelen en het inkoopbeleid moeten afstemmen zodat EU-landen elkaar niet overbieden en zo de prijzen opdrijven.

Overigens wordt juist Duitsland ervan beticht de prijzen op te drijven, omdat het land hoge prijzen betaalt om de gasreserves te vullen en daarmee de prijs opvoert voor andere landen die niet zo'n dringend gasprobleem hebben als Duitsland. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger