Duitslandweb logo Duitslandweb

Gazprom: levering gas aan Uniper minder door overmacht

Kort nieuws - 19 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Sinds juni levert het Russische Gazprom veel minder gas aan West-Europa. De Duitse gasleverancier Uniper is daardoor al in de problemen geraakt. Gazprom zegt nu dat het de gastoevoer door overmacht, buiten zijn eigen schuld, heeft moeten inperken. Ondertussen wacht Duitsland met spanning af of Rusland de pijpleiding Nord Stream 1 weer opent, die deze week voor onderhoud gesloten is.

Gazprom beroept zich in een brief aan Uniper op force majeure, overmacht, waardoor het veel minder gas levert dan voorheen. Dat maakte Uniper maandag bekend. Sinds juni krijgt Duitsland nog maar 40 procent van de normale hoeveelheid gas uit Rusland. Uniper is daardoor al in de problemen gekomen. De Duitse gasleverancier verliest dagelijks miljoenen omdat de gasprijzen hoog zijn. Maar het bedrijf kan door vaste contracten de hoge prijzen niet doorberekenen en is met de Duitse regering in gesprek over overheidssteun.

Met de claim van overmacht wil Gazprom onder contractuele verplichtingen uitkomen, melden Duitse media. Force majeure geldt bijvoorbeeld bij oorlog of natuurrampen. Uniper vindt de claim van Gazprom echter niet gerechtvaardigd, laat het bedrijf weten, en heeft die officieel afgewezen. 

Uniper ontvangt nu al kredieten van de Duitse overheid via ontwikkelingsbank KfW en is in gesprek met de bondsregering over meer overheidssteun. Het Duitse parlement heeft er onlangs mee ingestemd dat de overheid makkelijker energiebedrijven kan overnemen die dreigen failliet te gaan. Kanselier Scholz (SPD) heeft Uniper al eerder steun toegezegd, maar zich niet uitgelaten over hoe die eruit moet zien. Lees meer bij n-tv en FAZ.net

Duitsland is behoorlijk afhankelijk van Russisch gas. Op dit moment is gaspijplijn Nord Stream 1 voor onderhoud dicht en de vrees is dat Rusland de gaskraan na het geplande onderhoud deze week niet meer opendraait. Dan wordt het voor Duitsland heel lastig om de gasvoorraden op tijd aan te vullen voor komende winter. Het land heeft daarom ook al een Noodplan Gas in werking gesteld. Duitse bedrijven bereiden zich ook voor op een dreigend gastekort

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

In de discussie over het openhouden van de laatste Duitse kerncentrales kreeg een nieuw begrip een hoofdrol: Streckbetrieb.


Lees meer

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger