Duitslandweb logo Duitslandweb

Gazprom knijpt gas voor Duitsland verder af

Kort nieuws - 16 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft de toevoer van gas door de pijpleiding Nord Stream 1 nog verder teruggeschroefd in de nacht van woensdag op donderdag. Rusland levert momenteel nog maar 40 procent van de capaciteit van de leiding naar Duitsland.

Volgens Gazprom zijn er technische problemen omdat onderdelen van de pijpleidinginstallatie door de sancties niet naar Rusland terug kunnen komen na reparatie. De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gelooft daar niks van.

De Russische ambassadeur bij de Europese Unie heeft donderdag gezegd dat Nord Stream 1 weleens helemaal stilgelegd zou kunnen worden. De leiding brengt sinds 2011 gas van Rusland door de Oostzee naar Duitsland. Duitsland wil stoppen met Russisch gas, maar kan dat volgens de regering pas in 2024. Als Gazprom de kraan helemaal dicht draait, wordt het voor Duitsland lastig om de gasvoorraden op tijd aan te vullen voor de winter.

Een tweede leiding, Nord Stream 2, is net afgebouwd, maar de vergunningsprocedure is stopgezet nadat Rusland in februari de onafhankelijkheid van de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk erkende. De leiding is al jaren omstreden, onder meer omdat die Duitsland en Europa nog afhankelijker zou maken van Russisch gas. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger