Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland roept eerste fase van noodplan gas uit

Kort nieuws - 30 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck heeft het eerste waarschuwingsniveau van het 'noodplan gas' afgekondigd. Door deze 'vroegtijdige waarchuwing' wordt onder meer een crisisteam gevormd.

De zogenoemde Frühwarnstufe (vroegtijdige waarschuwing) is de eerste van drie risiconiveau's. Er zijn op dit moment geen tekorten in de gasvoorziening, zei Habeck. Het gaat om voorzorgsmaatregelen, voor het geval Rusland de gaskraan dichtdraait. Pas in de hoogste alarmfase kan de overheid bepaalde bedrijven afsluiten van gas zodat huishoudens, ziekenhuizen en hulpverleningsdiensten van gas voorzien blijven.

De Russische president Poetin heeft geëist dat 'onvriendelijke' landen zoals Duitsland voortaan in de Russische munteenheid roebel voor hun gas betalen. Duitsland weigert dat. Daarom is er een 'concrete en serieuze dreiging' dat de gasvoorziening aanzienlijk beperkt wordt en dan moet volgens Europese afspraken zo'n eerste waarschuwingsfase worden uitgeroepen. Ook Nederland heeft een 'Bescherm- en herstelplan Gas'. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger