Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verlaagt prognose economische groei

Kort nieuws - 28 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Robert Habeck van Economische Zaken en Klimaat heeft de prognose van de economische groei voor dit jaar naar beneden bijgesteld van 3,6 procent naar 2,2 procent. In de cijfers is nog geen rekening gehouden met een embargo of leveringsstop van Russische energie.

Als Rusland stopt met leveren of als Duitsland een embargo afkondigt, raakt Duitsland in een recessie, aldus Habeck (Groenen).

De regering rekent voor 2022 met een inflatie van 6,1 procent. Op zo'n hoog niveau was de inflatie niet meer sinds de Duitse eenwording. Lees meer bij ZDF

Nu Rusland de gasleveranties aan Polen en Bulgarije heeft stopgezet, houdt Duitsland er rekening mee dat dat ook in Duitsland kan gebeuren. Habeck zei woensdag tijdens een persconferentie dat hij de dreiging serieus neemt, maar niet zo serieus dat hij zich erdoor laat bangmaken. "Bangemachen gilt nicht", aldus Habeck. Duitsland houdt zich aan de contracten en betaalt in euro's aan Gazprom, zei de minister. Gazprom zet het geld dan zelf om in roebels. Poetin heeft eerder geëist dat landen voortaan in roebels betalen voor Russische energie.

Habeck was eerder deze week in Polen om afspraken te maken over energieleveranties via bijvoorbeeld de haven van Gdansk. Zijn communicatie via sociale media over zijn afwegingen en inspanningen is opvallend en veelbesproken:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger