Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verlaagt prognose economische groei

Kort nieuws - 28 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Robert Habeck van Economische Zaken en Klimaat heeft de prognose van de economische groei voor dit jaar naar beneden bijgesteld van 3,6 procent naar 2,2 procent. In de cijfers is nog geen rekening gehouden met een embargo of leveringsstop van Russische energie.

Als Rusland stopt met leveren of als Duitsland een embargo afkondigt, raakt Duitsland in een recessie, aldus Habeck (Groenen).

De regering rekent voor 2022 met een inflatie van 6,1 procent. Op zo'n hoog niveau was de inflatie niet meer sinds de Duitse eenwording. Lees meer bij ZDF

Nu Rusland de gasleveranties aan Polen en Bulgarije heeft stopgezet, houdt Duitsland er rekening mee dat dat ook in Duitsland kan gebeuren. Habeck zei woensdag tijdens een persconferentie dat hij de dreiging serieus neemt, maar niet zo serieus dat hij zich erdoor laat bangmaken. "Bangemachen gilt nicht", aldus Habeck. Duitsland houdt zich aan de contracten en betaalt in euro's aan Gazprom, zei de minister. Gazprom zet het geld dan zelf om in roebels. Poetin heeft eerder geëist dat landen voortaan in roebels betalen voor Russische energie.

Habeck was eerder deze week in Polen om afspraken te maken over energieleveranties via bijvoorbeeld de haven van Gdansk. Zijn communicatie via sociale media over zijn afwegingen en inspanningen is opvallend en veelbesproken:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger