Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil Russische olie-import tot de zomer halveren

Kort nieuws - 25 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse olie-importen uit Rusland zullen naar verwachting al in het midden van dit jaar gehalveerd zijn. Dat zei minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) vrijdag tijdens een persconferentie.

Duitsland gaat zijn afhankelijkheid van Russische energiebronnen "op hoog tempo" reduceren. Duitsland streeft er naar om aan het eind van het jaar "nagenoeg onafhankelijk" van Russische olie te zijn. Ook zal Duitsland de afhankelijkheid van kolen uit Rusland in de komende weken terugbrengen van 50 naar 25 procent. Volgens Habeck is het mogelijk om in de herfst onafhankelijk van Russische steenkolen te zijn.

Duitsland zal volgens Habeck nog wel een tijdje Russisch gas nodig hebben, al is de afhankelijkheid de afgelopen weken gereduceerd van 55 naar 40 procent. Habeck denkt dat het mogelijk is om voor het eind van het jaar voor nog maar zo'n 30 procent afhankelijk te zijn. Bovendien kan Duitsland volgens hem "tot medio 2024 grotendeels onafhankelijk" van Russisch gas te worden. De minister gaf aan met Nederland in gesprek te zijn over afnamegaranties van vloeibaar aardgas (LNG), om de uitbreiding van de LNG-capaciteit in Nederland te stimuleren. 

Daarnaast kan energiebesparing zorgen dat Duitsland sneller zonder gas, steenkool of olie uit Rusland kan. Habeck benadrukte dat iedereen zijn steentje bij kan dragen. "Aan de bedrijven wil ik zeggen: ieder opgezegd energiecontract helpt, en aan de burgers: iedere bespaarde kilowattuur helpt en schaadt Poetin." Lees meer bij Tagesschau.de en Tagesspiegel.de

Lees in dit factsheet over de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger