Duitslandweb logo Duitslandweb

Podcast Achtung! Duitsland onder druk
Achtung! Duitse updates, afl. 9

Achtergrond - 7 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Door de oorlog in Oekraïne staat Duitsland onder druk. In binnen- en buitenland gaan stemmen op om meer en zwaardere wapens aan Oekraïne te leveren, om hardere sancties in te voeren en om helemaal af te zien van Russisch gas. Tot dat laatste is Duitsland niet bereid. Podcastmaker Maarten Westerveen spreekt hierover met Duitslandweb-redacteuren Wiebke Pittlik en Marja Verburg.

De Duitse regering werd kort na de Russische inval in Oekraïne geprezen om haar ommezwaai in het buitenland- en defensiebeleid. Maar anderhalve maand later is de druk op Duitsland om meer te doen immens. De Duitse afhankelijkheid van Russisch gas is een groot probleem en over de wapenleveranties aan Oekraïne bestaat onduidelijkheid.

Kanselier Olaf Scholz (SPD), minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) en zijn partijgenote en collega van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock doen hun best tussen alle belangen te laveren. Ondertussen wordt in Duitsland druk gedebatteerd over de fouten die het land de afgelopen jaren in zijn Ruslandbeleid heeft gemaakt. President Zelensky viel oud-kanselier Merkel zelfs persoonlijk aan op haar politiek. Verschillende politici, onder wie president (en oud-minister van Buitenlandse Zaken) Steinmeier, gaan diep door het stof voor dat beleid. 

In deze podcast hoor je fragmenten van de Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andrij Melnyk, die de druk op de ketel hoog houdt; van Habeck, die opvalt door zijn onverbloemde eerlijkheid en de spiegel die hij zijn landgenoten voorhoudt; en van Scholz, die het verwijt krijgt te onzichtbaar te zijn, maar in een talkshow op tv toch even zijn rust en kalmte verliest en met zijn irritatie toont hoe zwaar de verantwoordelijkheid op hem rust.

Geluidsfragmenten:
Andrij Melnyk in 'Tagesschau24', 5-4-22
Olaf Scholz in ARD-talkshow 'Anne Will', 27-3-2022
Robert Habeck in ZDF-talkshow 'Markus Lanz', 31-3-2022

Muziekfragment: Balkan Jingles/CC 4.0

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger