Duitslandweb logo Duitslandweb

Verbitterde Zelensky nodigt Merkel uit naar Boetsja

Kort nieuws - 4 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Oekraïense president Zelensky heeft voormalig bondskanselier Angela Merkel uitgenodigd om de gruweldaden in de stad Boetsja met eigen ogen te komen zien. Hij noemt de gebeurtenissen een resultaat van haar mislukte Ruslandpolitiek. (Geactualiseerd met reactie Merkel)

Zelensky richtte zich zondagavond in een videoboodschap aan de voormalige kanselier en ook aan de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy. “Ik nodig mevrouw Merkel en de heer Sarkozy uit om Boetsja te bezoeken en te zien waartoe de politiek van concessies aan Rusland de afgelopen 14 jaar heeft geleid.”

In 2008 weigerden de NAVO-landen om Oekraïne in de alliantie op te nemen, volgens Zelensky vanwege een “absurde angst van bepaalde politici” voor Rusland. De president stelde dat deze politici geloofden dat zij “door de afwijzing van Oekraïne, Rusland tot bedaren konden brengen.” Oud-kanselier Angela Merkel heeft via een woordvoerster gereageerd op de woorden van Zelensky. Merkel staat achter haar beslissingen ten tijde van de NAVO-top in 2008 in Boekarest, liet zij weten. De inspanningen van de bondsregering en de internationale gemeenschap om Oekraïne terzijde te staan en de oorlog en barbarij van Rusland te beëindigen, steunt de oud-kanselier ten volle, aldus de woordvoerster. Lees meer bij Der Spiegel

Na de bevrijding van Boetsja werden afgelopen weekeinde de lichamen van honderden vermoorde burgers ontdekt. Sommige slachtoffers hadden de handen op de rug gebonden, anderen waren willekeurig op straat doodgeschoten. De voorstad van Kiev werd kort na de invasie door Russische troepen ingenomen. Volgens de Oekraïners is het Russische leger voor de gruweldaden verantwoordelijk. Het Kremlin spreekt dit tegen. Lees meer bij FAZ

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger