Duitslandweb logo Duitslandweb

Oekraïne ontkent dat Duitse president niet welkom was

Kort nieuws - 14 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na irritatie en onbegrip heerst in Duitsland nu verwarring over het bezoek dat president Steinmeier aan Oekraïne wilde brengen, maar dat door Oekraïne niet gewenst zou zijn. President Zelensky heeft woensdagavond gezegd dat hij nooit een aanvraag voor een bezoek van de Duitse president heeft gezien. 

Steinmeier liet dinsdagmiddag tijdens een bezoek aan Warschau weten dat hij met de presidenten van Polen en de Baltische staten naar Oekraïne wilde reizen, maar dat hem duidelijk was geworden dat hij daar niet gewenst was. De Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andrij Melnyk zei dinsdagavond op de Duitse tv dat kanselier Olaf Scholz wel welkom is. Dat zou ook zo zijn gecommuniceerd, aldus Melnyk. Met Scholz wil Oekraïne praten over de leverantie van zware wapens, aldus Melnyk. Steinmeier heeft daar geen zeggenschap over. Zijn bezoek zou in Steinmeiers eigen woorden een teken zijn geweest van "gemeenschappelijke Europese solidariteit met Oekraïne". 

Een adviseur van president Zelensky liet woensdag weten dat Oekraïne geen bezoek van Steinmeier heeft afgezegd. Zelensky zelf zei 's avonds dat hij nooit een officiële aanvraag voor een bezoek van Steinmeier heeft gezien. Toch lijkt te kloppen dat de Duitse president niet gewenst was. De Duitse ambassadeur in Oekraïne zou dat schriftelijk zijn gemeld, meldde de ARD. De reacties van Zelensky en zijn adviseur zouden dan een poging zijn de diplomatieke schade te beperken, aldus nieuwssite Tagesschau.

In Duitsland heerste onbegrip over de afwijzing van Steinmeier. Verschillende Bondsdagleden en deskundigen noemden die onhandig of ongepast. Vice-kanselier Habeck sprak van een "diplomatieke fout" van Oekraïne. Anderen toonden begrip voor de Oekraïense reactie en benadrukten het belang voor Duitsland om Oekraïne snel zware wapens te leveren. Tot nu toe is Duitsland daar terughoudend in. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei het jammer te vinden dat Steinmeier niet naar Kiev is gereisd, maar benadrukte dat Duitsland aan de kant van Oekraïne staat en het land bij zijn verdediging ondersteunt. 

Scholz zelf zei woendsdagmiddag in een gesprek met radiozender rbb24 dat hij de afwijzing "een beetje irritant" vond. Het was goed geweest als Oekraïne Steinmeier wel had ontvangen, zei hij. Scholz liet in het midden of hij alsnog zelf naar Oekraïne gaat. Hij benadrukte wel in nauw contact met Zelensky te staan. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger