Duitslandweb logo Duitslandweb

Zelensky ontslaat 'ongemakkelijke' ambassadeur Melnyk

Kort nieuws - 11 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Oekraïense president Zelensky heeft zijn ambassadeur in Duitsland Andrij Melnyk teruggeroepen. Volgens Zelensky gaat het om een normale procedure. Melnyk raakte vorige week in opspraak toen hij de omstreden Oekraïense nationalist uit de Tweede Wereldoorlog Stepan Bandera verdedigde.

Melnyk is sinds 2015 Oekraïens ambassadeur in Duitsland, een ongebruikelijk lange tijd. Dat hij nu uit Duitsland moet vertrekken is "een normaal onderdeel van de diplomatieke praktijk", zei Zelensky daarover afgelopen weekeinde in een videoboodschap. Ook andere Oekraïense ambassadeurs worden vervangen, onder meer in Noorwegen, Hongarije, Tsjechië en India. Een reden daarvoor wordt vanuit Oekraïne niet genoemd.  

Melnyk baarde de afgelopen maanden sinds de Russische inval in Oekraïne opzien met zijn onverbloemde kritiek op het Duitse Ruslandbeleid. Hij zette kanselier Scholz en diens regering onder druk om meer wapens te leveren. Ook verweet hij Duitsland te nauwe contacten met Rusland te onderhouden. Toen Scholz niet naar Oekraïne wilde reizen omdat de Duitse president Steinmeier daar niet welkom was, noemde Melnyk Scholz een "beledigde leverworst", al bood hij daar later wel zijn excuses voor aan.

In een interview vorige week zei Melnyk dat Stepan Bandera, tijdens de Tweede Wereldoorlog leider van de radicale vleugel van de Oekraïense nationalisten, geen massamoordenaar van Polen en joden was. Terwijl de nationalistische partisanen in Oekraïne tijdens de oorlog verantwoordelijk waren voor de etnisch gemotiveerde verdrijving van Polen en joden, waarbij tienduizenden mensen om het leven kwamen. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken distantieerde zich van Melnyks uitspraken.

Nieuwssite Tagesschau noemt Melnyk de man die Duitsland een spiegel voorhield. Zijn uitspraken over Bandera waren een grote fout, aldus de site, maar met zijn kritiek op het Duitse Ruslandbeleid had hij gelijk en het was nodig dat hij de Duitse politiek zo dwong naar haar eigen fouten te kijken. 

Wanneer Melnyk Duitsland verlaat en wat hij dan gaat doen - terug naar het Oekraïense ministerie of naar een andere post - is nog niet bekend. Zelf zegt hij Duitsland te gaan missen. Lees meer bij Tagesschau, Tagesspiegel en rbb24.de

Meer over Melnyk ook in onze podcastserie 'Achtung - Duitse updates':
Armpje drukken met Poetin - 21 juni 2022
Duitsland onder druk - 7 april 2022

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger