Duitslandweb logo Duitslandweb

'Bemiddeling Schröder bij Poetin mislukt'

Kort nieuws - 16 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De poging van oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) om te bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is mislukt. Dit stelt de Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andrij Melnyk. Vorige week donderdag was Schröder in Moskou om met president Poetin over de oorlog te praten.

“De zaak is voor ons definitief afgedaan”, zei Melnyk tegen persbureau dpa. “Voor Oekraïne hebben verdere gesprekken van Schröder geen zin. Het is best triest om te zien hoe de hele zaak is mislukt.” Melnyk benadrukt dat het initiatief voor de gesprekken met Poetin vanuit Schröder zelf kwam en Oekraïne ermee heeft ingestemd in de hoop op resultaat. Maar dat was er niet, aldus Melnyk. Schröder kon niets melden wat de Oekraïners niet zelf al via hun eigen kanalen met Rusland wisten. "Heel jammer dat deze kans verspild is." 

Schröder heeft nauwe banden met het Kremlin. Hij geldt als goede vriend van Poetin, bekleedt topposities bij de Russische bedrijven Rosneft en Gazprom en is al jaren lobbyist voor de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Hij heeft eerder in een heikele internationale kwestie bemiddeld. In 2017 reisde hij af naar Istanbul om daar met president Erdogan te spreken over de vrijlating van een Duitse mensenrechtenactivist. Dat lukte. Anders dan nu vond die bemiddelingspoging op verzoek van de bondsregering plaats. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger