Duitslandweb logo Duitslandweb

Schröder spreekt met Poetin over Oekraïne

Kort nieuws - 11 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-kanselier Gerhard Schröder heeft volgens Duitse media donderdag gesproken met Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne. Schröder heeft een goede band met de Russische president en is al jaren lobbyist voor Gazprom en Nord Stream. De Duitse regering zegt vooraf niet op de hoogte te zijn geweest van het bezoek.

Volgens nieuwswebsite Politico en boulevardblad Bild vond donderdagavond een eerste gesprek plaats tussen Poetin en Schröder in Moskou. Schröder zou volgens persbureau DPA samen met zijn vrouw Soyeon Schröder-Kim via Instanbul naar Moskou zijn gereisd. Schröder-Kim plaatste een foto van zichzelf met op de achtergrond het Rode Plein op Instagram. Volgens DPA vindt de ontmoeting plaats op initiatief van Oekraïne. Partijgenoot en kanselier Olaf Scholz wilde geen commentaar geven op de ontmoeting.

Vanuit de SPD zijn voorzichtig positieve geluiden te horen naar aanleiding van het bezoek. SPD-voorzitter Lars Klingbeil zei bij de ZDF-talkshow 'Maybritt Illner' dat alles wat kan helpen om deze verschrikkelijke oorlog tot een einde te brengen, welkom is. Eerder zorgde de houding van Schröder bij zijn partijgenoten voor frustratie. Ook riepen partijgenoten hem op zijn topposities bij de Russische bedrijven Rosneft en Gazprom op te geven. Dit heeft hij vooralsnog niet gedaan.

Het is niet de eerste keer dat Schröder bemiddelt in heikele kwesties. In 2017 reisde Schröder naar Istanbul om met de Turkse president Erdogan te spreken over de vrijlating van de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudter. Schröder had succes: Steudter werd vrijgelaten. Anders dan het gesprek met Poetin vond Schröders gesprek met Erdogan wel op verzoek van de bondsregering plaats. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger