Duitslandweb logo Duitslandweb

President Steinmeier brengt verrassingsbezoek aan Kiev

Kort nieuws - 25 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

President Frank-Walter Steinmeier (SPD) is dinsdagmorgen in Kiev aangekomen voor een onaangekondigd bezoek. Het is voor het eerst sinds het begin van de oorlog dat de bondspresident in Oekraïne is.

Steinmeier kwam per trein in Kiev aan en richtte zich bij het uitstappen tot het Oekraïense volk. “Mijn boodschap aan de Oekraïners is: wij staan niet alleen aan jullie kant. Maar we blijven Oekraïne ook verder ondersteunen - economisch, politiek en ook militair.” Steinmeier stelde dat hij juist in deze fase met Russische drone- en raketaanvallen een teken van solidariteit wil geven.

Steinmeier spreekt vandaag met president Zelensky. Naar verwachting willen de staatshoofden van beide landen Duitse steden en gemeenten oproepen om op korte termijn samenwerkingsverbanden met Oekraïense gemeenten aan te gaan om zo de mensen daar de winter door te helpen.

Eigenlijk wilde de Duitse president vorige week al naar Kiev, maar door de aanhoudende Russische luchtaanvallen op de stad moest het bezoek worden uitgesteld. Zijn eerste poging Oekraïne te bezoeken, ging eerder al niet door. In april kondigde hij een bezoek aan, samen met de Poolse president Duda en de staatshoofden van de drie Baltische staten. Maar toen bleek hij niet welkom in Kiev, mede vanwege zijn rol in het Duitse Ruslandbeleid in de afgelopen 10 jaar. Dit zorgde voor spanningen tussen Duitsland en Oekraïne, maar het geschil is inmiddels bijgelegd. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger