Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitse oppositieleider Merz reist naar Kiev'

Kort nieuws - 2 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Friedrich Merz, leider van de grootste oppositiepartij CDU/CSU, reist vandaag nog naar Kiev, melden Duitse media. Dat zou er niet goed uitzien voor kanselier Olaf Scholz (SPD), die sinds de oorlog nog niet in Oekraïne is geweest.

Uit veiligheidsoverwegingen willen de christendemocraten geen details over de reis bekend maken, maar volgens de Bild Zeitung en de Tagesspiegel vertrekt Merz nog vanmiddag of vanavond naar Oekraïne, waar hij dan dinsdagochtend zou aankomen. Hij wil met zijn bezoek zijn solidariteit met Oekraïne laten zien, meldt zijn stafchef. Onduidelijk is of Merz president Zelensky zal ontmoeten.

Merz zou de belangrijkste Duitse politicus zijn die Oekraïne sinds het begin van de oorlog bezoekt. Eerder waren de parlementaire commissievoorzitters Michael Roth (SPD), Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP) en Anton Hofreiter (Groenen) in Lviv. President Fank-Walter Steinmeier wilde Zelensky bezoeken, maar bleek niet welkom. Voor zover bekend heeft kanselier Scholz nog geen concrete plannen naar Oekraïne te reizen. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock gaf zondag in een talkshow aan dat ze president Steinmeier voor wilde laten gaan. Ze noemde het spijtig dat dat bezoek werd afgezegd.

Voor Scholz zou het bezoek van Merz aan Kiev, voordat hij er zelf is geweest, een affront zijn, schrijft de Tagesspiegel. "Op sommigen in de coalitie komt het over als een contra-productieve alternatieve buitenlandse politiek en het zal ook in het Kremlin nauwlettend in de gaten worden gehouden." Bovendien zou Merz vertrekken op het moment dat Scholz maandagavond op tv een toespraak houdt over het Duitse Oekraïnebeleid.

Merz heeft Scholz vooraf over zijn reisplannen geïnformeerd, laat een regeringswoordvoerder weten. Hij zou van Scholz' kanselarij advies aangeboden hebben gekregen, maar dat hebben afgeslagen, meldt de Tagesspiegel. Volgens de krant heeft de Duitse federale recherche BKA Merz "uitdrukkelijk" van zijn reis afgeraden, omdat er meer voorbereidingstijd voor nodig zou zijn. Lees meer bij Tagesspiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger