Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz gaat voorlopig niet naar Kiev

Kort nieuws - 3 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz (SPD) gaat voorlopig niet naar Kiev. Dat zei hij maandagavond in een interview op tv-zender ZDF. Oppositieleider Merz (CDU) reist deze week wel naar Oekraïne.

Scholz wil pas naar Kiev reizen als president Steinmeier daar is geweest, maakte hij in het programma 'Was nun, Herr Scholz?' duidelijk. Steinmeier plande half april een reis naar Oekraïne, maar kreeg toen te horen dat hij niet gewenst was. Scholz was wel welkom, liet de Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andrij Melnyk destijds weten. Met Scholz wil president Zelensky graag praten over de levering van zware wapens aan Oekraïne, aldus Melnyk in april.

Scholz noemde het maandag bij de ZDF een "zeer opmerkelijke gang van zaken" dat de net weer herkozen Steinmeier niet welkom was in Oekraïne. "Dat staat de zaak in de weg", aldus Scholz. Je kunt tegen een land als Duitsland, dat zoveel financiële en militaire hulp biedt en dat "nodig is voor veiligheidsgaranties die voor Oekraïne in de toekomst belangrijk zijn", niet zeggen dat de president niet kan komen, aldus de kanselier.  

Dat Merz, leider van de grootste oppositiepartij CDU/CSU, wel naar Oekraïne gaat, stoort hem niet, zei Scholz. Daarover heeft Merz hem geïnformeerd en daarover hebben ze overleg, aldus de kanselier. Merz zelf zei daar maandag over dat hij een uitnodiging van het Oekraïense parlement heeft en ook met regeringsvertegenwoordigers wil spreken.
Update 14.30 uur: Merz meldde dinsdag op twitter dat hij inmiddels in Oekraïne is aangekomen 

Kritiek

Ambassadeur Melnyk bekritiseerde Scholz na het ZDF-interview van maandagavond. "De beleidigte Leberwurst (Duitse uitdrukking voor iemand die zich snel beledigd voelt - red.) spelen klinkt niet erg naar staatsmanschap", aldus Melnyk. "Het gaat om de wreedste vernietigingsoorlog sinds de nazi-overval op Oekraïne, het is geen kleuterschool." De fractieleider van de christendemocratische EVP in het Europees Parlement, Manfred Weber, zegt niet te begrijpen dat Scholz niet naar Kiev wil reizen. De kanselier kan de beslissing over Steinmeier, "waarvan al is toegegeven dat die niet perfect was", beter "slikken" en "solidariteit tonen", vindt Weber. 

Scholz zei in het ZDF-interview verder dat hij nooit aarzelend is geweest in de steun voor Oekraïne. Dat verwijt heeft hij de afgelopen weken meermaals gekregen. "Ik heb altijd snel beslist, samen met anderen, afgestemd met de bondgenoten." Maar hij handelt "bedachtzaam en met verstand", aldus de kanselier. De hulp van Duitsland en andere landen heeft ertoe bijgedragen dat het Oekraïense leger het al zo lang volhoudt tegen Rusland, zei Scholz. Die steun wordt voortgezet. "Rusland mag niet winnen en Oekraïne mag niet verliezen." Scholz benadrukte dat er geen door president Poetin opgelegde vrede mag komen en dat Rusland zich uit Oekraïne moet terugtrekken. Ook de annexatie van de Krim in 2014 is een breuk met het volkenrecht, aldus de kanselier. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger