Duitslandweb logo Duitslandweb

President Steinmeier geeft fouten toe in Ruslandbeleid

Kort nieuws - 4 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse president Frank Walter Steinmeier heeft voor het eerst fouten toegegeven in het Duitse Ruslandbeleid. Steinmeier was eerder als minister van Buitenlandse Zaken een van de architecten van dat beleid.

"Mijn vasthouden aan Nord Stream 2, dat was duidelijk een fout", zei Steinmeier maandagmiddag in Berlijn. Met de pijplijn Nord Stream 2 moest Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland worden getransporteerd. De contracten daarvoor tekenden Duitse en andere Europese bedrijven in 2015, toen er al sancties tegen Rusland golden voor de Russische annexatie van de Krim. Duitsland is tot de oorlog in Oekraïne aan het project blijven vasthouden.

"We hebben ons aan bruggen vastgehouden waar Rusland al niet meer in geloofde en waarvoor onze partners ons hebben gewaarschuwd", zei Steinmeier. "We hebben gefaald met de inrichting van een gemeenschappelijk Europees huis waarbij Rusland betrokken wordt. We hebben gefaald met de bedoeling Rusland in te binden in een gemeenschappelijke veiligheidsarchitectuur."

Steinmeier reageerde met zijn uitspraken op kritiek van de afgelopen dagen, dat hij zich niet uitliet over verkeerde inschattingen die hij volgens zijn critici als minister van Buitenlandse Zaken had gemaakt. Een van die critici is de Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andrij Melnyk. De Duitse president benadrukte maandag dat de verantwoordelijkheid voor de oorlog bij de Russische president Poetin ligt. "Maar dat betekent niet dat wij niet het een en ander hebben om te overdenken, waar wij fouten hebben gemaakt." Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger