Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse kritiek op herverkiezing Russische president Poetin

Kort nieuws - 18 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vanuit Duitsland is met kritiek gereageerd op de herverkiezing van de Russische president Poetin. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier weigert zijn felicitaties over te brengen, liet zijn woordvoerder zondagavond weten. 

In een verklaring op sociale media sprak Steinmeier van 'de zogenaamde presidentsverkiezingen in Rusland'. Ook schreef hij: "Vandaag denk ik aan de mensen in Rusland die voor vrijheid en vrede strijden en die voortdurend in gevaar leven door het regime van Poetin. Wij vergeten deze moedige mensen niet." Na de vorige presidentsverkiezingen in Rusland in 2018 feliciteerde Steinmeier Poetin nog wel. 

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken koos voor eenzelfde soort formulering. Nog voor de uitslag zondag bekend was, schreef het ministerie in een tweet dat 'de pseudoverkiezingen in Rusland niet vrij en eerlijk zijn. De uitkomst zal niemand verrassen'. Het ministerie noemde de verkiezingen in de bezette Oekraïense gebieden ongeldig en 'een verdere schending van het internationaal recht'. 

De Russische verkiezingen zonder serieuze oppositie duurden drie dagen. Russen die in Duitsland leven, konden hun stem uitbrengen bij de consulaten in Bonn en Berlijn. Daar stonden volgens nieuwssite Tagesschau zondag lange rijen. Er werd ook gedemonstreerd. Aan een protest tegen Poetin in Bonn namen ongeveer 150 mensen deel. Tussen de 15 en 20 mensen betuigden tegelijkertijd juist steun aan Poetin. Bij het consulaat-generaal in Berlijn stond ook Joelia Navalnaja - de weduwe van de omgekomen Russische oppositieleider Aleksej Navalny -  in de rij om te stemmen. Ze zei dat ze de naam van haar man op het stembiljet had geschreven.  

Poetin kreeg zondagavond bij de exitpoll ruim 87 procent van de stemmen, een recordpercentage. Daarmee kan de 71-jarige Poetin de komende zes jaar doorregeren. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger