Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland veroordeelt Russische erkenning Donetsk en Loehansk

Kort nieuws - 22 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz heeft vanmiddag aangekondigd de vergunningsprocedure voor de gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop te zetten. Dit als reactie op de Russische erkenning van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne. Vannacht hebben Duitsland, de VS en Frankrijk die Russische erkenning scherp veroordeeld. Regeringsleiders Biden, Macron en Scholz noemen die in een met elkaar afgestemde verklaring een breuk met de vredesakkoorden van Minsk die ze niet onbeantwoord zullen laten. 

De Russische president Poetin heeft de onafhankelijkheid van Donetsk en Loehansk maandagavond na een lang betoog op tv erkend. Kanselier Scholz (SPD) heeft die erkenning vanmiddag in een persconferentie in Berlijn een zware breuk met het internationaal recht genoemd. Daardoor is een nieuwe situatie ontstaan, aldus Scholz, en dat betekent ook een herziening van het gebruik van de gaspijpleiding Nord Stream 2, die gas uit Rusland via de Oostzee naar Duitsland moet transporteren. De bondsregering heeft de vergunningsprocedure voor Nord Stream 2 stopgezet, zei Scholz.

Duitsland heeft de afgelopen weken in het midden gelaten of Nord Stream 2 ook echt in het sanctiepakket zal worden opgenomen bij een aanval van Rusland op Oekraïne. Duitsland is de komende jaren aangewezen op gas omdat het land zijn kerncentrales sluit en ook van kolen als energiebron wil afstappen. Met Nord Stream 2 was die gasvoorziening gegarandeerd, maar het project is omstreden, onder meer omdat het Duitsland en Europa afhankelijk maakt van Russisch gas. 

Vannacht is als reactie op Poetins toespraak de VN-Veiligheidsraad bijeen gekomen. Duitsland is geen lid van de VN-Veiligheidsraad, maar de Duitse ambassadeur bij de VN, Antje Leendertse, was wel bij het overleg aanwezig. Dat was bij de vorige bijeenkomst van de Veiligheidsraad ook al het geval vanwege Duitslands rol in het zogenoemde Normandië-format, waarbij Frankrijk en Duitsland bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. 

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben vannacht al sancties tegen Rusland aangekondigd. Frankrijk zei in de Veiligheidsraad samen met de Europese partners aan een sanctiepakket te werken. Leendertse riep Rusland op terug te keren naar de diplomatie. Samen met de bondgenoten zal Duitsland "besliste en gepaste maatregelen" nemen als reactie op de Russische schending van het volkenrecht, aldus Leendertse voorafgaand aan de VN-vergadering tegen journalisten. Ze sprak van zware economische, politieke en geostrategische gevolgen. 

De buitenlandcommissie van de Bondsdag komt vandaag bijeen om over de Russische erkenning van Donetsk en Loehansk te spreken. Commissievoorzitter Michael Roth (SPD) wil "pijnlijke sancties voor het systeem-Poetin", die de mensen treffen "die met Poetin rijk zijn geworden". Belangrijk is dat de EU-landen het snel eens worden over sancties, aldus Roth.

De Europese Unie wil vandaag nog sancties tegen Rusland aankondigen, aldus Josep Borrell, de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid. Daarover beslissen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Lees meer in het liveblog van Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger