Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz veroordeelt 'rücksichtslose daad van president Poetin'

Kort nieuws - 24 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz heeft de militaire aanval die Rusland vannacht op Oekraïne is begonnen, scherp veroordeeld. "Het is een flagrante schending van het internationale recht."  

De Russische aanval "is door niets te rechtvaardigen", meldt Scholz op zijn verschillende social media-kanalen, waaronder twitter. "Duitsland veroordeelt deze rücksichtslose daad van president Poetin krachtig. Onze solidariteit geldt Oekraïne en zijn mensen."

Rusland moet deze militaire actie onmiddellijk stoppen, aldus Scholz. "In het kader van de G7, de NAVO en de EU zullen we vandaag nauw met elkaar afstemmen. Dit is een verschrikkelijke dag voor Oekraïne en een donkere dag voor Europa." 

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft vanmorgen de crisisstaf van de bondsregering op haar ministerie bijeen geroepen. Ze veroordeelde de Russische aanval als een "dag van schande". Haar ministerie heeft Duitsers in Oekraïne opgeroepen het land dringend te verlaten. Als dat niet kan, adviseert het ministerie mensen een veilige plaats te zoeken. Lees meer in het liveblog van Tagesschau

Sancties

De Europese Unie ontzegt Russische banken als reactie op de aanval de toegang tot de Europese financiële markten, liet voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen weten. Ook worden Russische vermogens in de EU bevroren en belangrijke sectoren van de Russische economie zullen niet langer toegang hebben tot sleuteltechnologieën en markten. De sancties zijn zo opgezet dat ze het Kremlin en de Russische mogelijkheden om een oorlog te financieren zullen raken, aldus Von der Leyen. Ze zijn nauw afgestemd met onder meer de VS, Australië en Japan. Lees meer bij Tagesschau

Sancties tegen Rusland zullen ook de Duitse economie raken. Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor Duitse bedrijven en het land hoort met een aandeel van 2,3 procent in de Duitse buitenlandse handel tot de 15 belangrijkste handelspartners van Duitsland. In 2021 stond Rusland op de 14e plaats van Duitse exportlanden. Bij de import staat Rusland op de 12e plaats. In totaal werden vorig jaar goederen ter waarden van 59,8 miljard euro tussen beide landen verhandeld, 34 procent meer dan in 2020. Duitsland exporteert vooral machines, auto's, auto-onderdelen, chemische producten en elektrotechniek naar Rusland. Het importeert grondstoffen, aardolie, gas en non-ferrometalen. Duitsland is voor ongeveer de helft van zijn gasimport afhankelijk van het Russische Gazprom. Lees meer bij het Statistisches Bundesamt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger