Duitslandweb logo Duitslandweb

Habeck wil harder optreden bij omzeiling van sancties

Kort nieuws - 23 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Habeck (Groenen) van Economische Zaken en Klimaatbescherming komt met een 10-punten-plan dat moet voorkomen dat goederen waarvoor sancties gelden, toch in Rusland terecht komen.

Habeck wil onder meer strengere voorwaarden voor de export van goederen die Rusland kan gebruiken voor zijn oorlogsvoering. Daarnaast wil hij de druk verhogen op andere landen die goederen uit Duitsland en de EU naar Rusland doorvoeren. Duitsland moet zich er daarom voor inzetten dat dit probleem bij het volgende EU-sanctiepakket tegen Rusland hoog op de agenda staat, aldus Habeck.

Als het aan Habeck ligt, mogen goederen uit de EU waarvoor een sanctie geldt alleen aan derde landen worden verkocht, als de ontvangers een verklaring tekenen waarin staat wat ze ermee van plan zijn. Als ze zich daar niet aan houden, moet dat in heel Europa strafbaar zijn. Verder moet het makkelijker worden bedrijven uit derde landen uit te sluiten van handel als ze eerder gesanctioneerde goederen aan Rusland hebben geleverd. Ook de druk op de derde landen zelf moet dan worden opgevoerd, blijkt uit Habecks 10-punten-plan. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger