Duitslandweb logo Duitslandweb

Siemens trekt zich vrijwel helemaal terug uit Rusland

Kort nieuws - 12 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Siemens trekt zich na ruim 170 jaar vrijwel helemaal terug uit Rusland. De sancties tegen Rusland drukten de winst van het Duitse technologieconcern het afgelopen kwartaal met 600 miljoen euro.

"We veroordelen de oorlog in Oekraïne en hebben besloten onze industriële bedrijfsactiviteiten in Rusland in een ordelijk proces te beëindigen", heeft bestuursvoorzitter Roland Busch donderdagochtend in München aangekondigd.

In maart had Siemens al besloten geen nieuwe activiteiten in Rusland meer te ontwikkelen en internationale leveranties aan Rusland en Belarus stop te zetten. Het ging toen nog wel door met lokale service- en onderhoudsactiviteiten, maar die worden nu ook beëindigd. Het concern maakt een uitzondering: de activiteiten in Rusland van Siemens Healthineers, die de gezondheidszorg betreffen, worden wel voortgezet. 

De winst van Siemens bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 1,2 miljard euro, de helft van de winst in dezelfde periode vorig jaar. Het concern haalt 1 procent van zijn omzet uit Rusland en Belarus. Het bedrijf heeft zo'n 3.000 medewerkers in Rusland en gaat na hoe het dat lokale personeel nog kan ondersteunen. Lees meer bij Handelsblatt, Der Spiegel en Tagesschau

Door de oorlog in Oekraïne zien veel Duitse bedrijven zich gedwongen de Russische markt te verlaten. Autofabrikanten als Volkswagen, Mercedes-Benz en BMW besloten in maart de export naar Rusland op te schorten en veel andere bedrijven sloten hun vestigingen in Rusland. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger