Duitslandweb logo Duitslandweb

'Bondsregering moet meer doen om handel met Iran te stimuleren'

Kort nieuws - 6 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oppositiepartijen en Duitse bedrijven zijn ontevreden over de opbouw van het Europese betalingsinstrument Instex voor de handel met Iran. Dat betalingsinstrument is nodig door de Amerikaanse sancties tegen Iran.

De oppositie in de Bondsdag en Duitse bedrijven vinden dat Instex veel te langzaam op gang komt. Ook zijn ze het er niet mee eens dat het betalingsinstrument in eerste instantie alleen geldt voor de handel in voedsel, medicijnen en andere producten die de Iraanse bevolking ten goede komen. Die goederen vielen sowieso al niet onder de Amerikaanse sancties, zeggen zij. Ze willen dat de Duitse regering meer doet voor Duitse bedrijven die de dupe zijn van strijd tussen de VS en Iran.

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben Instex begin dit jaar opgericht als reactie op de sancties die de VS vorig jaar zomer tegen Iran invoerden. De Amerikaanse president Trump waarschuwde toen dat iedereen die zaken doet met Iran dat niet meer met de VS kan doen. Omdat daarna grote Europese banken zich ook uit Iran terugtrokken, werd zaken doen met Iran moeilijk. Vorig najaar bleek dat de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland grote Duitse bedrijven bovendien onder druk zette om zich uit Iran terug te trekken. Bedrijven als Daimler, Deutsche Bahn, Deutsche Telekom, Siemens en BASF hebben dat ook gedaan. Lees meer bij Handelsblatt.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger