Duitslandweb logo Duitslandweb

Harde kritiek Iraanse ambassadeur op Duitsland

Kort nieuws - 13 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Iraanse ambassadeur in Duitsland heeft harde kritiek geuit op de Duitse diplomatieke bemiddelingspogingen in het conflict tussen Iran en de VS.

"Men moet zijn mogelijkheden juist inschatten voor men verplichtingen aangaat", aldus de Iraanse ambassadeur in Duitsland Mahmoud Farazandeh. Hij doelt op de aankondiging van de Duitse regering een Europees betalingsinstrument Instex op te bouwen voor de handel met Iran. Dat betalingsinstrument werd nodig door de Amerikaanse sancties tegen Iran. Die aankondiging was 20 maanden geleden. "Iedereen heeft me beloofd dat Instex snel geïnstalleerd zou kunnen worden", aldus Farazandeh. "En wat is er gebeurd? Zo goed als niets."

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben Instex begin 2019 opgericht als reactie op de sancties die de VS in 2018 tegen Iran invoerden. President Trump waarschuwde toen dat iedereen die zaken doet met Iran dat niet meer met de VS kan doen. Omdat daarna grote Europese banken zich ook uit Iran terugtrokken, werd zaken doen met Iran moeilijk. In het najaar van 2018 bleek dat de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland grote Duitse bedrijven bovendien onder druk zette om zich uit Iran terug te trekken. Bedrijven als Daimler, Deutsche Bahn, Deutsche Telekom, Siemens en BASF hebben dat ook gedaan.

De kritiek van Farazandeh is onaangenaam voor minister van Buitenlandse Zaken Maas (SPD), zo schrijft nieuwssite tagesschau, omdat die de Duitse diplomatie in het Iran-conflict graag als succes presenteert. Duitsland heeft eerder een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het atoom-akkoord met Iran in 2015. Maar nu de VS daaruit gestapt zijn, is het moeilijk voor Europa de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen, citeert de nieuwssite terrorisme-deskundige Guido Steinberg van de Stiftung Wissenschaft und Politik. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger