Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland doet niet mee aan missie in Straat van Hormuz

Kort nieuws - 31 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland wil niet deelnemen aan een maritieme missie geleid door de VS om de handel in de Straat van Hormuz te beschermen. In het conflict met Iran hadden de VS Duitsland dinsdag officieel gevraagd mee te doen.

Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) afgelopen woensdag al op een speciale vergadering gezegd het Amerikaanse voorstel af te slaan. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft herhaaldelijk benadrukt dat de prioriteit ligt bij de-escalatie van de spanningen en bij de diplomatieke betrekkingen. Deelnemen aan een internationale missie zou daar niet aan bijdragen.

De Verenigde Staten hebben een groot aantal bondgenoten, waaronder Duitsland, voorgesteld een internationale bewakingsmissie te starten bij de Perzische Golf om het handelsverkeer veilig te laten verlopen. De situatie in het gebied is uiterst gespannen. Begin juli stopte Groot-Brittannië in Gibraltar een tanker met Iraanse olie die voor Syrië bestemd zou zijn. Vervolgens enterde de Iraanse Nationale Garde een Britse olietanker in de Straat van Hormuz. Beide partijen spreken van piraterij. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en Focus Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger