Neurenberg
'Stad van vrede en mensenrechten'

Achtergrond - 23 mei 2006

Neurenberg is met 500 duizend inwoners een levendige en aantrekkelijke stad. Om het schilderachtige stadscentrum loopt een vijf kilometer lange en goed bewaard gebleven stadsmuur met tachtig torens uit de 14e eeuw.

De stad heeft een grote jaarbeurs, organiseert vele culturele evenementen zoals de aspergemarkt, de orgelweken en een jazzfestival en biedt toeristen veel bezienswaardigheden. Eén hiervan is het Deutsche Bahn Museum dat zich in Neurenberg vestigde omdat hiervandaan in 1835 Duitslands eerste spoorweg werd aangelegd. Maar het imago van Neurenberg wordt nog altijd bevlekt door negatieve associaties met het Derde Rijk. Tijdens het naderende WK wil de burgemeester dit beeld oppoetsen.

Neurenberg gold in de middeleeuwen als belangrijke residentiestad van vele Duitse keizers. In de vijftiende en zestiende eeuw beleefde Neurenberg een enorme economische en culturele bloei. In de negentiende eeuw had Neurenberg zich tot een van de belangrijkste industriële centra van Beieren ontwikkeld. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, werden hier de partijdagen van de NSDAP georganiseerd. Veel beelden van de schreeuwende Führer en zijn enthousiaste aanhangers zijn hier opgenomen. In Neurenberg werden in 1935 ook de notoire rassenwetten afgekondigd, waarmee antisemitisme juridisch werd gelegitimeerd. Zo werd de stad een van de hoofddoelen van de geallieerde bombardementen, die 80 procent van de Neurenbergse binnenstad vernietigden. Na de Tweede Wereldoorlog vonden hier in november 1945 de beroemde Neurenbergse processen tegen de nazi-top plaats. Sindsdien voelt de stad zich verplicht om een actieve bijdrage te leveren aan de verwezenlijking van de mensenrechten. In Neurenberg zetelen dan ook talloze mensenrechtenorganisaties.

 De turnvereniging van Neurenberg was een van de eersten die brak met de burgerlijke verenigingscultuur en zich aansloot bij de sociaal-democratische beweging die ‘arbeiderssport’ proclameerde. Binnen korte tijd ontwikkelde Neurenberg zich tot sportbolwerk. De voetbalclub FC Nürnberg leverde hieraan een belangrijke bijdrage. Deze club was in de jaren ’20 en ’30 de beste van Duitsland. Nu stelt de club in de Bundesliga niet veel meer voor.

Wereldberoemd zijn de Neurenbergse Lebkuchen, de Duitse kerstsnack bij uitstek. Deze taaie koeken danken hun kruidige smaak aan de anijs, gember, koriander, kardemon, muskaatbloesem en kruidnagel die aan het deeg worden toegevoegd. Lebkuchen zijn niet alleen op de populaire Neurenbergse kerstmarkt te verkrijgen, maar hebben inmiddels ook hun weg naar de internationale levensmiddelhandel gevonden. Een wet beschermt de vermelding van herkomst van deze specialiteit.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger