‘De Duitse kracht is het team’
Bellen met... Peter Riesbeck

Achtergrond - 1 juli 2006

(1 juli 2006) Na penalty’s schoot Duitsland tot ieders verrassing titelfavoriet Argentinië uit het WK. De Berlijnse journalist Peter Riesbeck zag een wedstrijd met weinig hoogtepunten waar de klassieke Duitse teamgeest uiteindelijk zegevierde.

Deze overwinning mag met recht een verrassing heten.

“Ik had ook niet verwacht dat het Duitse elftal deze klus zou klaren, maar het is ze gelukt. En ze hebben goed gevoetbald. Vooral Torsten Frings en Christoph Metzelder speelden een hele sterke partij. De Argentijnen waren individueel beter, maar Duitsland heeft als team uitstekend gefunctioneerd. Dat was hun kracht. Het Duitse elftal lijkt bij elke wedstrijd meer mogelijkheden bij zichzelf te ontdekken.”

De wedstrijd was erg spannend, maar voor de neutrale voetbalfan viel er niet zo heel veel te beleven.

“Dat kan ik me voorstellen. Het was een wedstrijd met weinig hoogtepunten. Ballack kopte in de eerste helft net naast en dan had je nog de twee doelpunten, veel meer kansen waren er niet. Toch was er voor de liefhebber van tactische spelletjes genoeg te beleven. De twee elftallen deden niet voor elkaar onder. De eerste helft waren zij sterker, in de tweede wij. Tijdens de verlenging was weer het precies omgekeerd. Dan krijg je bijna onvermijdelijk een schaakspel op het middenveld waarbij de ruimtes klein worden gehouden, want beide ploegen weten dat één fout het spel kan beslissen.”

 Niet Klinsmanns frivole aanvalsspel heeft de doorslag gegeven, maar klassieke Duitse voetbaldeugden als doorzettingsvermogen en mentale kracht.

“Argentinië was gewoon te sterk. Dit was geen Zweden of Ecuador, waaraan het Duitse elftal zijn wil kan opleggen. De Argentijnse verdediging was heel solide en hun spelers zijn van grote klasse. Het Duitse elftal wilde graag, maar was er eenvoudig niet toe in staat het spel te dicteren. Wel ben ik erg verrast dat de Argentijnse coach José Pekerman zijn spelmaker Juan Riquelme eruit haalde, daardoor ontbrak het de Argentijnen aan creativiteit in het centrum. Dat heeft ze echt opgebroken, al zat Riquelme niet lekker in het spel. Ik denk dat de Argentijnen gewoon niet hadden gedacht dat de Duitse ploeg nog zou scoren, het was immers een wedstrijd met weinig druk naar voren. Dat kun je hun coach verwijten. Klinsmann had een veel betere hand van wisselen.”

 Bij het penalty’s nemen leken de Duitse spelers nauwelijks nerveus. Ze schoten alle ballen onberispelijk in.

“Duitsland is eigenlijk altijd wel goed geweest in het nemen van strafschoppen. We hebben hier een echte penalty-mythe. Kijk bijvoorbeeld naar het WK van 1990 en het EK van 1996, toen Duitsland beide keren Engeland uit het toernooi schoot. Bij ons zijn penalty’s geen trauma, zoals in Nederland. Zoiets geeft vertouwen in eigen kunnen. En met Jens Lehmann in het doel hebben de spelers zich natuurlijk ook een stuk zekerder gevoeld. Het heeft ook met teamgeest te maken. Dat Oliver Kahn Lehmann voor de strafschoppen nog even gelukwenste, spreekt boekdelen. Deze spelers gaan ervoor.”

 De volgende tegenstander Italië lijkt op papier makkelijker te verslaan dan ex-titelkandidaat Argentinië.

“Ik denk dat Klinsmanns elftal het juist moeilijker krijgt. Natuurlijk zijn de Duitse voetballers erop gebrand de smadelijke 4-1 nederlaag tijdens een oefenduel in maart goed te maken. Maar de Italianen zijn door het voetbalschandaal in eigen land ook ontzettend gemotiveerd. Die willen alle frustratie van zich af spelen, voor hen is het meer dan alleen een wedstrijd. Dat kan dus nog een lastiger klus worden dan het op het eerste gezicht lijkt.”

Peter Riesbeck is sinds 1999 werkzaam bij de Berliner Zeitung. Voor NRC Handelsblad schrijft hij de komende weken een WK-column die op woensdag en vrijdag verschijnt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger