‘Duitsland wilde het publiek nog wat laten zien’
Bellen met... Peter Riesbeck

Achtergrond - 21 juni 2006

(21 juni 2006) Drie keer gespeeld, drie keer gewonnen. Duitsland prijst Klinsmanns elftal de hemel in na de 3-0 winst tegen Ecuador. De Berlijnse journalist Peter Riesbeck keek de wedstrijd en vindt de Duitse hoera-stemming nog wat voorbarig.

Duitsland staat op zijn kop na de winst tegen Ecuador.

“Ja, het team heeft heel goed gespeeld, dat klopt. Gedisciplineerd en gesloten. Ik vond dat met name Klose weer een uitstekende prestatie heeft neergezet. Het doet me deugd dat hij nu ook op het wereldpodium schittert, terwijl hij nota bene al een prima seizoen in de Bundesliga achter de rug heeft. Maar ja, ik ben ook een fan van Klose. Toch ben ik iets terughoudender over onze perspectieven in dit toernooi. De grote euforie, het patriottische gezwaai met vlaggen is misschien wat voorbarig. De wedstrijd tegen Polen, die vond ik uitstekend. Maar om dan gelijk te zeggen dat er ‘een groot elftal is opgestaan’, ik weet het niet.”

De cijfers liegen er niet om. Duitsland heeft drie keer gespeeld, drie keer gewonnen.

“Klopt, maar ik denk dat Duitsland in zijn vreugde-uitbarsting iets te ver gaat, al sta ik daarin waarschijnlijk wel alleen. Zelfs tv-analyticus Günther Netzer, de eeuwige criticus van het Duitse elftal, heeft tegenwoordig niets dan lof voor het nationale team. Maar laten we eerlijk zijn: Duitsland zat in een makkelijke poule. Costa Rica, Polen noch Ecuador zijn te vergelijken met Spanje of bijvoorbeeld Oekraïne. Ik vraag me af hoe dit Duitsland het ervan af brengt tegen een groot elftal. Ik ben bang dat het feest in de kwartfinales echt voorbij is, als we mogelijk op Argentinië of Nederland stuiten.”

Waren de Ecuadorianen misschien ook niet honderd procent gemotiveerd?

“Dat zal zeker hebben meegespeeld, Ecuador heeft zich immers ook al gekwalificeerd. Ze misten een paar belangrijke basisspelers, zoals spits Augustine Delgado. Na de snelle goal van Klose was het in elk geval duidelijk dat Duitsland zich meer voorgenomen had dan Ecuador. De Duitse ploeg wilde het thuispubliek nog wat laten zien, zich bewijzen. Dat bleek heel duidelijk uit bijvoorbeeld de inzet van Klose en de felheid waarmee het team de duels aanging.”

De Duitse verdediging, vooraf ingeschat als het zorgenkind van het elftal, kwam nauwelijks in de problemen.

“Het loopt beter in de verdediging, tactische problemen zijn opgelost en strakkere afspraken gemaakt. Maar ook hier ben ik voorzichtig. Deze defensie heeft nog niet onder druk gespeeld. Van Ecuador hebben we slechts een paar afstandsschoten gezien. Nu zullen we topspelers als Zlatan Ibrahimovic en Fredrik Ljungberg tegenkomen. Dan wordt het een heel ander verhaal. Ik ben heel benieuwd hoe ze het er dan vanaf brengen. Dat wordt nog heel interessant”

 Peter Riesbeck is sinds 1999 werkzaam bij de Berliner Zeitung. Voor NRC Handelsblad schrijft hij de komende weken een WK-column die op woensdag en vrijdag verschijnt. Riesbeck is groot fan van de voetbalclub FC Kaiserslautern en draagt met name de briljante Ajacied Jacobus 'Co' Prins een warm hart toe. De excentrieke Prins speelde in de jaren zestig voor Kaiserslautern, als een van de eerste buitenlanders in de Bundesliga.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger