‘Duitsland is de positieve verrassing van dit WK’
Bellen met... Charles Bromet

Achtergrond - 25 juni 2006

(25 juni 2006) De Mannschaft zette Zweden met wervelend spel opzij. Dat is geen verrassing, vindt sportverslaggever Charles Bromet. Zweden is een middelmatig team. Maar de pot maakt wel de weg vrij voor misschien wel de mooiste wedstrijd tot nu toe: Duitsland – Argentinië.

Duitsland is ontketend?

“Dat kun je absoluut stellen. Duitsland speelt opmerkelijk aanvallend en aantrekkelijk. Voetbal dat gezien mag worden. Zelfs toen ze met 2-0 voor stonden, gingen ze door. Het Duitse team was gretig en wilde meer. Heel ongebruikelijk als je het vergelijkt met de behoudende Duitse speelwijze van weleer. Deze ommezwaai is de verdienste van Klinsmann. Ik vind dat Duitsland veel beter heeft gespeeld dan Oranje tot nu toe, de Mannschaft is echt een van de positieve verrassingen van dit toernooi.”

Zweden werd overklast.

“Klopt, maar ik moet wel zeggen dat de Duitsers het met Zweden ook wel hebben getroffen. Het is een matig team met een coach die improvisatievermogen ontbeert. Dat bleek al in de wedstrijd tegen Trinidad en Tobago. Zelfs met elf tegen tien konden de Zweden de overwinning niet afdwingen. Voorin hebben ze met Zlatan Ibrahimovic, Henke Larsson en Fredrik Ljungberg een aantal grote jongens staan, maar als team boezemen ze geen angst in. Daar zijn de andere linies te zwak voor. Zweden funcioneert gewoon niet als ploeg. Bekijk het zo: je kunt nog zulke goede acteurs hebben, maar zonder goed script of goede regisseur is het eindresultaat alsnog een slechte film.”

Kan dit Duitsland Argentinië aan?

“Argentinië is het sterkste elftal van dit WK. Ik verheug me nu al op de ontmoeting, ik denk dat het een hele aantrekkelijke wedstrijd wordt. Misschien wel de mooiste van dit toernooi. Als voetballiefhebber hoop ik dat Argentinië doorgaat. De ploeg beheerst het combinatiespel als geen ander en ze hebben een coach die weet hoe de ploeg functioneert. Bovendien is er ruimte voor individuele klasse. Met Lionel Messi, Juan Roman Riquelme en Hernan Crespo hebben ze prachtige spelers in huis.”

Argentinië is niet onaantastbaar, bleek in de wedstrijd tegen Mexico.

“Dat ze goed zijn, betekent nog niet dat ze van Duitsland winnen. Ik voorzie een open wedstrijd. Het Duitse elftal moet het van de kracht van het team hebben. Spelers als Klose en Podolski kunnen niet in hun eentje de wedstrijd beslissen. Ze zijn geen voetballers die door een individuele actie een slecht spelend team uit het slop kunnen trekken. Daar verschilt de Mannschaft van de Argentijnen, die hebben wél zulke spelers. Duitsland heeft echter de steun van het publiek en die is niet eerder zo groot geweest. Het land barst van het vertrouwen. Dat kan de doorslag geven.”

Denk je dat het feest in Duitsland in één keer voorbij is als de Mannschaft verliest?

“Dat hangt er vanaf. Het team heeft in korte tijd enorm veel goodwill opgebouwd. De stemming is ontzettend positief, overal zie ik auto’s met Duitse vlaggen toeterend voorbij rijden. Als het Duitse elftal in een prachtige strijd verliest tegen de besten van de wereld, dan slaat die stemming niet zo maar om, al betekent uitschakeling natuurlijk wel een enorme teleurstelling. Ik moet nog wel eens terugdenken aan een paar maanden geleden, toen Duitsland in Florence met 4-1 verloor tegen Italië. Toen was het hele land op z’n zachtst gezegd nogal sceptisch over het elftal. Blijkt maar weer eens hoe opportunistisch de voetbalwereld eigenlijk is.”

Charles Bromet is sportjournalist bij de Volkskrant en doet vanuit Duitsland verslag van het WK. Bromet is de vaste verslaggever voor voetbalclub Ajax.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger