Duits elftal ruziet om voetbalschoenen
Nieuws

Achtergrond - 15 augustus 2006

(15 augustus 2006) Een staking om voetbalschoenen van Die Mannschaft is ternauwernood afgewend. De spelers dreigden met een boycot van het vriendschappelijke duel aanstaande woensdag tegen Zweden, omdat ze verplicht zijn op Adidas-schoenen te spelen.

Of we spelen op onze eigen schoenen, of we spelen helemaal niet: zo luidde volgens Bild het ultimatum dat de Mannschaftsrat – de vertegenwoordigende raad van het nationale elftal - aan de Duitse voetbalbond DFB had gesteld. Drie van de vier leden van deze raad, de vedetten Miroslav Klose, Torsten Frings en Jens Lehmann, staan onder contract bij Nike, de grote concurrent van Adidas, dat sinds 1954 de kledingsponsor van het Duitse elftal is. Alle spelers van het Duitse elftal zijn contractueel verplicht om op Adidas-schoenen te spelen.

Inmiddels lijkt de lucht te zijn geklaard, althans voorlopig. De spelers hebben weliswaar toegezegd de wedstrijd tegen Zweden nog op Adidas-schoenen te zullen spelen, maar bij de eerstvolgende kwalificatiewedstrijd voor het EK 2008 mogen ze aantreden met het schoeisel van hun persoonlijke sponsors.  

Het conflict om de sponsoring sluimert al jaren. Aan de vooravond van het afgelopen WK gaf bondscoach Jürgen Klinsmann zijn spelers nog te kennen, dat iedereen die weigerde op de schoenen met de beroemde drie strepen te spelen, het WK wel kon vergeten. Maar nu lijkt de bom dan toch gebarsten. Veel spelers dragen bij hun clubs niet de schoenen van DFB-sponsor Adidas.

“Het is een moeilijke situatie, vooral voor de trainer” zei Teamchef Oliver Bierhoff, die als bemiddelaar tussen spelers en voetbalbond optreedt, eerder vandaag. Voor trainer Joachim Löw is de oefenwedstrijd tegen Zweden immers zijn eerste wedstrijd aan het roer van Die Mannschaft. Löw volgde na het WK de succesvolle Jürgen Klinsmann op, onder wiens hoede Löw tijdens het WK nog als assistent had gefungeerd.

Spiegel Online
DFB-Profis erzielen Teilerfolg im Schuhstreit

Handelsblatt.com
DFB-Spieler fordern freie Schuhwahl

Bild.t-online
WM-Helden drohen mit Streik!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger