'Dat doelpunt kwam de Duitsers toe'
Bellen met… Charles Bromet

Achtergrond - 15 juni 2006

(15 juni 2006) Van exceptionele kwaliteit was de wedstrijd Duitsland - Polen niet, onderhoudend zeker wel. En de pot had een terechte winnaar. Volkskrant-sportverslaggever Charles Bromet over de thriller Duitsland - Polen.

De Duitse pers is lyrisch over de wedstrijd. Een "grossartiges Spiel" heet het. Vind je dat terecht?

“Je moet natuurlijk ook kijken naar wat de tegenstander voorstelt. Polen is niet een van de meest aansprekende ploegen, de spelers zijn makkelijk onder druk te zetten. Dat bleek ook in de wedstrijd tegen Ecuador. Duitsland heeft het Poolse team heel goed vastgezet, maar om te zeggen dat de Duitse spelers goed op dreef waren, nee. Alleen Philip Lahm was heel goed. De rest speelde op een acceptabel niveau, wat ook geldt voor Michael Ballack. Zijn rentree was prima, maar niet exceptioneel. Net als het niveau van de wedstrijd eigenlijk. In deze fase van het toernooi gaat het er natuurlijk vooral om dát je wint, en niet zozeer hoe. Maar ik heb absoluut een leuke wedstrijd gezien, de sfeer in het stadion was ook fantastisch.”

Duitsland scoorde in de laatste minuut, maar miste ook veel kansen. Heeft de Mannschaft nu veel geluk gehad of juist veel pech?

“Ik heb het afgelopen jaar uitgebreid gesproken met Duitse trainers of Nederlandse oefenmeesters die in Duitsland actief waren. Die bevestigen allemaal dat Duitse teams speciaal oefenen op de laatste minuten van een wedstrijd. Dat is daar een ingeburgerde training. Het is dus geen toeval dat Duitsers vaak in de laatste minuut toeslaan.

Pech zou ik de Duitsers zeker niet willen toedichten. Dat ze zoveel kansen misten, daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor. Als Miroslav Klose in de 21ste minuut de voorzet van Lahm verzilverd had, dan hadden de Duitsers de Polen misschien wel overlopen. Maar eerlijk is eerlijk, het doelpunt kwam de Duitsers toe.”

Is Duitsland een van de favorieten geworden, zoals je nu in de Duitse media hoort?

“Wat individuele kwaliteit betreft zijn ze geen favoriet, maar het gaat er ook om hoe goed je bent als team. In dat opzicht kunnen de Duitsers achteraf heel blij zijn dat het elftal vóór het WK in de media zo hard is aangepakt. Klinsmanns voetballers moesten vechten tegen de scepsis en dat heeft ze getergd en gretig gemaakt. Zo komen ze tot de beste prestaties. En heel belangrijk, ze hebben de steun van het publiek.”

Dus Duitsland kan nog ver komen?

“De kwartfinale ligt zeker binnen hun bereik. Als ze eerste in de poule worden - en daar lijkt het wel op - , dan ontlopen ze waarschijnlijk Engeland en speelt de ploeg tegen Zweden of Paraguay. Dat moeten ze kunnen winnen. Vanaf de kwartfinales wordt het heel lastig te voorspellen.”

Charles Bromet is sportjournalist bij de Volkskrant en deed voor zijn krant verslag van Duitsland - Polen. Bromet is de vaste verslaggever voor voetbalclub Ajax.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger