'Duitsland heeft terecht verloren'
Bellen met... Charles Bromet

Achtergrond - 5 juli 2006

(5 juli 2006) Duitsland verloor gisteren de halve finale van Italië. Tot en met de allerlaatste minuten van de verlenging bleef het 0-0, maar toen scoorden de Italianen, die de wedstrijd grotendeels domineerden, twee keer. Toch heeft Italië niet ‘op z’n Duits’ gewonnen, vindt Charles Bromet.

De wedstrijd Duitsland-Italië wordt in de commentaren bejubeld.

"Het was ook een prachtig gevecht. Het gaat niet om de doelpunten maar om het spel en de strijd. De teams waren aan elkaar gewaagd, daardoor was het een hele mooie wedstrijd. De Italianen waren erg goed. Ik had van tevoren ook verwacht dat ze zouden winnen.

Het is eigenlijk de enige favoriet die die rol heeft waargemaakt. Argentinië is er door de eigen coach uit gecoacht door een merkwaardig wisselbeleid, en Brazilië overtuigde niet door andere omstandigheden, bijvoorbeeld door een Ronaldinho die niet het niveau had dat hij bij zijn club heeft.

Italië is niet voor niets 24 wedstrijden ongeslagen geweest. Ze hebben in november vorig jaar de vloer aangeveegd met Nederland en in maart 2005 ook met Duitsland. De ploeg heeft zich tijdens het WK afgesloten van het tumult rond het huidige voetbalschandaal in Italië. Net als in 1982, toen ze ook wereldkampioen werden. Dat worden ze nu waarschijnlijk weer."

Is het terecht dat Duitsland heeft verloren? In de tweede helft van de reguliere speeltijd speelden ze toch sterk.

"Ja, het is terecht dat Duitsland heeft verloren. Duitsland had voor het toernooi niet durven hopen dat het zo ver zou komen. Ze speelden ook erg goed, bijna on-Duits. Als je het vergelijkt met Nederland, dat bekend staat om zijn sprankelende spel en aanvallen, maar dat nu nauwelijks liet zien, kun je van Duitsland zeggen dat ze juist wel aanvallend speelden.

Ze hebben het maximale eruit gehaald wat er in zat. De manier waarop ze nu verloren hebben was hard, maar Italië had recht op de overwinning. Vanwege de wedstrijd en de kwaliteit van het team."

Heeft Italië op z’n Duits gewonnen door in de laatste minuten te scoren?

"Nee. Die doelpunten kwamen weliswaar pas helemaal aan het einde van de wedstrijd, maar de Italianen hebben heel mooi en erg goed gespeeld. Italië had gisteren veel eerder kunnen en moeten scoren. Ze speelden erg gestructureerd met goed positiespel. Ze hebben veel kansen gecreëerd."

Heeft het Duitse elftal Frings gemist?

"Dat valt wel mee. Hij is een redelijk dynamische middenvelder, maar niet een speler die een ploeg boven zichzelf doet uitstijgen. Die hele gang van zaken rond Frings is overigens hoogst opmerkelijk. Hij werd voor het slaan na de wedstrijd tegen Argentinië voor één wedstrijd geschorst. Dat is potsierlijk. Normaal word je voor slaan 5 à 6 wedstrijden geschorst en dat hadden ze dus ook met Frings moeten doen. Nu kan hij aan de wedstrijd om de derde of de vierde plaats gewoon meedoen.

En wat betreft de rol die de Italianen daarin gespeeld hebben door de zaak bij de FIFA aanhangig te maken: zo’n opstootje hoort bij voetbal, en zeker bij een WK."

Wat is je algehele oordeel over de Mannschaft op dit WK? Kan Duitsland trots zijn wat jou betreft?

"Duitsland kan absoluut trots zijn op zichzelf. Voor Duitse begrippen waren ze erg goed en ze zijn ver gekomen. Ze hebben gisteren niet het geluk gehad dat het op strafschoppen aankwam, want dan hadden ze een goede kans gehad. Duitsland heeft met strafschoppen vier uit vier gewonnen, Italië drie uit drie verloren. Klinsmann kan trots zijn."

Wie was de beste speler van het Duitse team dit WK?

"Dat was wat mij betreft Lehmann. En niet alleen vanwege die twee gestopte penalties tegen Argentinië. Hij heeft het hele toernooi goed gepresteerd. Als je kijkt naar hoe hij zich geprofileerd heeft en wat hij voor de Duitse verdediging heeft gedaan, zie je dat hij een belangrijke rol voor de ploeg heeft vervuld."

Hoe moet het nu verder? Moet Klinsmann blijven?

"Ja, ik zie geen enkele reden waarom hij niet zou aanblijven. Duitsland heeft erg goed voetbal gespeeld en ik ga er vanuit dat hij zelf ook wil aanblijven."

Vind jij het zelf jammer dat Duitsland eruit ligt?

"Nee. Ik zie graag het beste en het mooiste voetbal winnen. Ik had gehoopt op Argentinië, maar dat had pech met de coach. Italië heeft die favorietenrol als enige waargemaakt. Ik zou het aardig vinden als Frankrijk tegen Italië in de finale staat, wat de Portugezen hebben laten zien vind ik niet zo prachtig."

Charles Bromet is sportjournalist bij De Volkskrant en doet vanuit Duitsland verslag van het WK. Bromet is de vaste verslaggever voor voetbalclub Ajax.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger