'Het 'Sommermärchen' is wel voorbij'
Bellen met... Peter Riesbeck

Achtergrond - 30 juni 2008

(13 juni 2008) Duitsland wordt wakker met een kater. Kroatië was met de 2-1 overwinning nog mild voor Ballack & co. De redactie peilt de stemming in Berlijn en belt met Berliner Zeitung-journalist Peter Riesbeck.

Peter RiesbeckHoe is het daar?

Ach, het is koud en het regent. Je kunt zeggen dat het Sommermärchen nu ook meteorologisch wel voorbij is.

Wat ging er mis gisteren?

Ik denk dat het Duitse elftal iets te zelfverzekerd aan de wedstrijd begon. Daar was niet veel reden toe, want de fouten die ze maakten, kondigden zich ook al eerder in de voorbereidende oefenduels aan. Matige opbouw, weinig snelheid in het team. Duitsland kan niet dat snelle Playstation-voetbal van Spanje of Nederland voetballen en moet het dus hebben van een sterke en slimme organisatie, geleid door kapitein Ballack. Op het WK van twee jaar geleden lukte dat heel goed, maar wat ik gisteren heb gezien was weer het oude Duitse voetbal, niet de neue deutsche Welle.

Hoe kan dat? Je zou toch zeggen dat het elftal nu ook twee jaar meer ervaring heeft?

Löw, Merkel en Schweinsteiger bij de première van de film Sommermärchen in 2006. Afbeelding: Howie_Berlin, www.flickr.comHet Duitse elftal miste gisteren de creativiteit om te winnen. Alles ging door het midden. De spelers van wie de snelheid op de vleugels moet uitgaan – Jansen, Lahm, Podolski – kwamen er niet echt uit. Het is jammer dat Löw weinig moed toont in zijn opstelling. Als je kwaad zou willen spreken, zou je kunnen zeggen dat bondscoach Joachim Löw zijn voorganger Klinsmann heeft opgevolgd zoals bondskanselier Merkel haar voorganger Schröder is opgevolgd: de eersten hadden charisma en durf, de tweeden passen vooral op de winkel. De wissel in de tweede helft van Odonkor, die twee jaar geleden een paar keer fantastisch inviel, was een jammerlijke poging om het Sommermärchen te doen herleven.

Vond je niet dat met het inbrengen van Schweinsteiger het team beter begon te lopen?

Mwah. Ook Schweinsteiger speelde op het WK twee jaar geleden geweldig. Hij was één van de grote verrassingen. Intussen vraagt iedereen zich af: zit hij de laatste tijd in een dip, of speelde hij toen ver boven zijn kunnen? Eigenlijk vraagt iedereen hier zich na de wedstrijd van gisteren precies hetzelfde af over het Duitse elftal als geheel.

Maar van Oostenrijk moet Duitsland toch kunnen winnen – en zo de kwartfinale zekerstellen?

Oostenrijk zou te doen moeten zijn. In februari hebben we in een oefenduel nog met 3-0 van ze gewonnen. Aan de andere kant speelt Oostenrijk maandag de mythische wedstrijd tegen de grote buur. Niks geweldiger natuurlijk dan te winnen tegen Duitsland. De 3-2 overwinning van Oostenrijk op Duitsland op het WK van 1978 in Argentinië wordt daar nog altijd opgehemeld. Bovendien is Oostenrijk tegen de verwachtingen in nu al verder op het toernooi dan mede-organisator en het al uitgeschakelde Zwitserland. Als Oostenrijk van Duitsland wint en zo de kwartfinale bereikt, worden die voetballers helden tot in de eeuwigheid. Wat dat betreft spelen ze maandag al een finale.

Dan is het te hopen dat Duitsland tot die tijd heeft geleerd van de wedstrijd van gisteren.

Duitsland heeft het potentieel om deze crisis te boven te komen. Als ze iets willen bereiken, zullen ze wel moeten. Als ze van Oostenrijk winnen kunnen ze ook weer in het toernooi groeien. Daarna de kwartfinale tegen Portugal, dan weten we waar ze staan.

Dus wat wordt het maandag tegen Oostenrijk?

2-1 voor Duitsland; nee, maak er maar 3-1 van.

Peter Riesbeck is redacteur van de Berliner Zeitung en voetbalfanaat. Hij geeft sinds enkele jaren commentaar op het Duitse voetbal voor verschillende Nederlandse media.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger