'Het Duitse middenveld is het sterkste van het EK'
Bellen met... Christian Bollert

Achtergrond - 30 juni 2008

(9 juni 2008) Die Mannschaft is als een raket uit de startblokken geschoten: 2-0 tegen Polen met een razende Podolski. De Duitse sportjournalist Christian Bollert is vol vertrouwen na de sterke ouverture. De statistieken voorspellen immers een Duitse EK-winst.

Van Duitsland wordt altijd gezegd dat het in het toernooi moet groeien. Dat belooft dus veel goeds.

"Die Mannschaft was ijzersterk vanavond. Vooral de eerste helft was overtuigend. Het team stond ook eindelijk goed, na matig spel in de oefenwedstrijden. Clemens Fritz was op de rechterflank een openbaring. Dat hij in de basis begon was een verrassing, maar hij deed het uitstekend. Veel loopvermogen, veel aanvallende impulsen. Van hem en Philipp Lahm ging continu dreiging uit."

Is dit team sterker dan in 2006?

"Dat denk ik zeker. Het is vrijwel dezelfde ploeg als twee jaar geleden, maar de spelers zijn volwassener geworden. En dan viel Michael Ballack nog behoorlijk tegen. Hij speelde niet slecht, maar hij was niet zo dwingend aanwezig als bij Chelsea. Van de aanvoerder verwacht je toch meer. Torsten Frings was wel heel goed. Hij nam de ploeg op sleeptouw, was de dynamo van het elftal."

De man van de wedstrijd lijkt een inkoppertje. Lukas Podolski?

Podolski en Schweinsteiger. Afbeelding: www.flickr.com, SpreePIX-Berlin"Als je twee doelpunten maakt tegen je geboorteland, dan ben je de man van de wedstrijd. Eigenlijk heeft Polen verloren door twee Poolse doelpunten, ja. Opmerkelijk, omdat Podolski het afgelopen seizoen bij Bayern München zeer matig speelde. Het lijkt alsof hij bij de nationale ploeg veel beter uit de verf komt. Daar heeft hij op de linkerflank veel ruimte. Bij Bayern heeft hij met Toni en Klose te veel concurrentie."

Minpunt was Jens Lehmann. Hij oogde soms onzeker.

"De verdediging was sowieso vrij zwak. Metzelder en Mertesacker zagen er bij meerdere Poolse aanvallen niet al te best uit. En misschien is Jens Lehmann zo langzamerhand niet meer Duitslands beste doelman. Hij is ervaren en straalt normaal gesproken rust uit. Maar nu maakte hij geen betrouwbare indruk. Een van de grote krachten van Duitsland was altijd een sterke doelman. Nu is het de achilleshiel van het elftal. Tegen sterkere tegenstanders kan dat ons nog wel eens gaan opbreken."

Want Polen stelde teleur. Blijft dit Duitsland straks ook overeind tegen landen als Portugal en Italië?

"Ik heb er alle vertrouwen in. Dit team is te sterk en ervaren om echt kopje onder te gaan tegen de grote landen. Bovendien: de statistieken spreken in ons voordeel. Alle keren dat Duitsland de eerste wedstrijd won, wonnen we uiteindelijk ook het toernooi. En de zege tegen Polen was de eerste EK-overwinning sinds 1996. Toen won Duitsland ook het EK.
Duitsland haalt sowieso de halve finale. We hebben natuurlijk ook de loting mee, zeker vergeleken bij Nederland. En het Duitse middenveld is het sterkste van het toernooi. Als Ballack nog wat beter gaat spelen, zijn we moeilijk te kloppen."

Christian Bollert is radiojournalist voor de Duitse publieke omroep en schrijft freelance voor Der Spiegel en die tageszeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger