'De Duitse competitie is gewoon niet goed genoeg'
Bellen met... Ingo Schiweck

Achtergrond - 30 juni 2008

(17 juni 2008) Duitsland is door naar de kwartfinales, maar vraag niet hoe. Tegen Oostenrijk werd met hangen en wurgen een blamage voorkomen. Maar tegen de sterke Portugezen maakt Duitsland geen schijn van kans, vreest de Duitse journalist Ingo Schiweck.

Laten we positief beginnen: de goal van Michael Ballack was wonderschoon.

Ingo Schiweck."Een Riesentor. En pas het eerste doelpunt uit een vrije trap in het hele toernooi. Ballack is bij Duitsland een van de weinigen die zijn normale niveau haalt, samen met Podolski. En misschien Lahm.

Je kunt zien dat Ballack onder het niveau van zijn ploeggenoten lijdt. In aanvallend opzicht kan hij niet zo’n stempel op het Duitse spel drukken als vroeger. Hij duikt niet meer zo vaak op in het strafschopgebied van de tegenstander, strooit niet meer met passes. Samen met Frings is hij voortdurend bezig om de verdediging uit de brand te helpen."

Wat is er aan de hand met Duitsland?

"Het lijkt wel alsof ze amper op elkaar ingespeeld zijn. Bijna alles gaat mis. De opbouw is stroef, de passing slordig. Het aantal mooie combinaties is tot nu toe op een hand te tellen. En de verdediging slaat al het hele toernooi een modderfiguur. Tegen Kroatië moest nota bene vedergewicht Odonkor de defensie assisteren.

Na de 2-0 tegen Polen was iedereen nog enthousiast. Maar ook in die wedstrijd speelde Duitsland bij tijd en wijle uiterst matig. Maar omdat de Poolse verdediging veel gaten liet vallen, kwamen we ermee weg.

Als collectief stelt die Mannschaft zwaar teleur. Dit Duitsland is geen team. Bij het publiek is het WK 2006 blijven hangen. Toen verraste Duitsland vriend en vijand. Door de euforie in eigen land stegen de spelers tot grote hoogten. Maar nu is die twaalfde man er niet. Bovendien moet je niet vergeten dat Duitsland bij de laatste EK’s ook al geen potten kon breken. Zowel in 2000 als 2004 vlogen we er in de eerste ronde uit.

Misschien moet je concluderen dat Duitsland de afgelopen twee jaar te weinig op de proef is gesteld. De kwalificatie voor dit EK verliep relatief soepel, maar Duitsland had dan ook weinig tegenstand. Dat het tijdens de kwalificatie als tweede eindigde tegen de Tsjechen, die inmiddels alweer uit het toernooi liggen, zegt genoeg. Tegen een land als Kroatië werden de zwakke plekken in de Duitse ploeg genadeloos blootgelegd."

Spits Mario Gomez lijkt de verpersoonlijking van het Duitse falen: vooraf getipt als topscorer van het toernooi, nu de schlemiel van de ploeg.

"Zijn misser gisteravond was een kleine catastrofe. Een kans voor open doel en dan nog niet scoren. Toen hij gewisseld werd leek het wel alsof hij zijn gezicht in zijn shirt probeerde te begraven van ongeluk. Hij gaf de wisselspelers niet eens een hand, maar plofte totaal overstuur op de reservebank. Ik had zelfs het idee dat hij moest huilen.

Waarom hij in de competitie bij VFB Stuttgart aan de lopende band scoort, maar nu opzichtig faalt, is een raadsel. Een vormcrisis misschien, maar ik denk dat het probleem structureler is. De Bundesliga is simpelweg niet sterk genoeg meer. De achterstand op de echte topcompetities in Spanje, Engeland en Italië wordt steeds groter. Dat zag je het afgelopen seizoen ook in de Europese toernooien: geen enkele Duitse club kwam eraan te pas."

Zijn de slechte prestaties van Duitsland de schuld van trainer Joachim Löw?

"Aan hem ligt het denk ik niet. Je ziet hoe hij mitfiebert met het team, hoe hij zich de longen uit het lijf schreeuwt. Hij werd er zelfs voor naar de tribune gestuurd. En met de opstelling is niet veel mis. Het moet een kwestie van instelling zijn. De spelers maken een ongeïnspireerde indruk. Misschien schort er iets aan de communicatie tussen spelers en trainer.

Michael Ballack in reuzenformaat. Afbeelding: Tomas Caspers, www.flickr.comNu is het zaak dat de ploeg collectief opstaat. De komende dagen moeten spelers hun mond open doen en met de vuist op tafel slaan. Ballack en Frings zijn daar de aangewezen personen voor.

In 1974 speelde Duitsland aanvankelijk ook een desastreus WK. Het spel was niet te genieten en van de DDR werd zelfs verloren. Maar na die wedstrijd hebben spelers als Beckenbauer gezegd: zo gaat het niet langer, er moet iets gebeuren anders vliegen we eruit. En plots ging het lopen bij Duitsland, met desastreuze gevolgen voor Oranje."

Donderdag treft Duitsland topfavoriet Portugal. Durf je je aan een prognose te wagen?

"3-1 voor Portugal, ben ik bang. Ik denk in ieder geval dat het Duitslands laatste wedstrijd wordt. Portugal is samen met Spanje en Nederland tot nu toe het beste land van het EK. In deze vorm wordt Duitsland afgedroogd door die landen."

Ingo Schiweck is journalist en historicus. Hij schreef onder andere het boek 'Kicken beim Feind? Der ganz alltägliche Friede hinter dem deutsch-niederländischen Fußballkrieg', over een halve eeuw voetbalanimositeit tussen Nederland en Duitsland.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger