Duitslandweb logo Duitslandweb

Europaprijs voor Angela Merkel
Kanselier oogst lof voor bijdrage aan Europese integratie

Achtergrond - 18 januari 2011

Angela Merkel heeft de Europaprijs 2010 in ontvangst genomen. De bondskanselier wordt geprezen om haar inzet voor het Europese eenwordingsproces.

Europaprijs voor Angela Merkel
© European Union 2010

Volgens Merkel is de prijs een aanmoediging om door te gaan met haar Europapolitiek. Toen ze de prijs vorige week in Berlijn in ontvangst nam, wees ze op het belang van de euro voor de Europese integratie. “We streven naar een sterke munt die zich staande kan houden op de internationale markt. Dit moet samengaan met een sterke concurrentiepositie van de EU, sociale cohesie en een duidelijk fundament met gedeelde waarden”, aldus de kanselier in een persbericht van de regering.

De prijs werd uitgereikt door de Europese vereniging Coudenhove-Kalergi. De vereniging prees Merkels sterke betrokkenheid en haar bemiddelende positie in de onderhandelingen over nieuwe Europese verdragen. De leden benadrukten in het bijzonder Merkels stabiliserende rol binnen de EU, die volgens hen van groot belang is voor de toekomst van Europa.

Positief geluid

Merkel is de tweede Duitse regeringsleider die deze prijs in ontvangst mocht nemen. In 1990 ontving haar voorganger Helmut Kohl de prijs. De waardering die Merkel met de prijs voor haar rol in Europa krijgt is een positief geluid na de vele kritiek die zij op haar optreden kreeg. Sinds de kredietcrisis de EU in haar greep heeft verwijten commentatoren haar een eigengereide koers. Ze wees Europese initiatieven zoals een uitbreiding van het financiële vangnet voor eurolanden af.

De Coudenhove-Kalergi vereniging werd in 1978 in het leven geroepen door de Paneuropese Unie om het Europese eenwordingsproces te bevorderen. De Paneuropese Unie werd in 1923 opgericht door de filosoof en diplomaat Richard Coudenhove-Karlergi en is de oudste beweging die tot doel heeft Europese staten politiek en economisch te verenigen. De Europaprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan personen die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan het Europese integratieproces.

Reacties

Marcel - 15 december 2022 12:21

Niet veel mensen hebben gehoord van het “Kalergi Pan Europees Plan voor Europa”. In de twintiger jaren schreef de vrijmetselaar Graaf Richard von Coudenhove-Kalergi een boek met de titel “Praktischer Idealismus”, (praktisch idealisme) dat zijn visies uiteen zet over hoe hij geloofde in de vernietiging van het zelfbeschikkingsrecht en de eliminering van Europese naties, te bewerkstelligen door de formering van een Europese gemeenschap.Een veelbetekenende uitspraak van Coudenhove-Kalergi is: “De t

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger