Angela Merkel schittert op wereldpodium
Terugblik 2007: buitenlands beleid

Achtergrond - 18 december 2007

(18 december 2007) In de buitenlandse politiek kon het in 2007 voor kanselier Angela Merkel niet op. Zowel in Duitsland als daarbuiten werd zij uitbundig geprezen dankzij haar innemende en vastbesloten optreden.

"Iedereen praat over politiek, wij praten over het weer." De slogan uit de beginperiode van Die Grünen lijkt, terugblikkend op 2007, tamelijk verstoft: Inmiddels staat het klimaat overal bovenaan de agenda, is het woord Klimakatastrophe uitverkoren tot woord van het jaar.

Voor het internationale imago van Duitsland vervulde het klimaat dit jaar een bijzondere rol: in zijn dubbele als voorzitter van de
Europese Unie én G8 kreeg het land dit jaar maar liefst twee keer de opgave over de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te onderhandelen.

Daarnaast viel Duitsland als EU-voorzitter de moeilijke opgave toe, om tot een nieuwe concensus over de Europese Grondwet te komen.

EU en G8: twee overwinningen

Zo vierde Angela Merkel dit jaar twee grote overwinningen op het internationaal toneel. De vroegere minister van Milieu wist president George W. Bush Verenigde Staten ertoe te brengen om op de G8-top na jaren van ontkenning het CO2-probleem te erkennen.

Ook schaarde ze met groot diplomatisch vernuft de EU achter een nieuw concept voor een Europese grondwet. Maar tussen erkenning en omzetting van zowel grondwet als klimaatrichtlijnen ligt nog een lange weg.

Lees verder >> Terugblik 2007: economie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger