Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel draait Pasen-lockdown terug en biedt excuses aan

Kort nieuws - 24 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Angela Merkel heeft vanmiddag in een speciale persverklaring meegedeeld dat de geplande strenge lockdown met Pasen wordt teruggedraaid. Ze heeft haar excuses voor de te snel genomen maatregel aangeboden. 

Het idee om met Pasen het sociale leven vijf dagen zoveel mogelijk stil te leggen, is maandag in het overleg tussen Merkel en de deelstaatpremiers met de beste bedoelingen genomen, zei Merkel vanmiddag in een korte persverklaring. Ze wilden daarmee de derde coronagolf proberen af te remmen. Maar op deze korte termijn bleek de maatregel toch niet uitvoerbaar, zei ze. "Deze fout is alleen mijn fout, want uiteindelijk draag ik voor alles de laatste verantwoording. Qua ambt is dat zo." 

Ze heeft haar fout vanmorgen aan de minister-presidenten van de deelstaten en de Bondsdag-fractievoorzitters uitgelegd, zei ze. "Een fout moet als fout worden benoemd en vooral worden gecorrigeerd." Dat hierdoor extra onzekerheid is ontstaan "spijt mij zeer. Ik vraag alle burgers om vergeving." 

De andere afspraken die maandag tijdens het corona-overleg zijn gemaakt helpen nog steeds de derde golf af te remmen, zei Merkel. Ze noemde de noodrem - het terugdraaien van versoepelingen bij te veel besmettingen - de contactbeperkingen, het testbeleid en de vaccinaties. Ze kon geen vragen beantwoorden, zei ze, want ze moest door naar de Bondsdag om daar tekst en uitleg te geven.

Merkel en de deelstaatpremiers hebben maandag vele uren overlegd over het verlengen van de lockdown en nieuwe corona-maatregelen. Met Pasen zou het sociale leven vijf dagen zoveel mogelijk stilgelegd worden, om de sterke toename van het aantal corona-besmettingen af te remmen.

Op de afspraken kwam dinsdag veel kritiek, onder meer op de chaotische besluitvorming: de paasrust stond niet in het voorstel dat de regering vooraf had voorgelegd, maar werd tijdens het overleg ingebracht. Ook hekelden critici dat de belangrijke vaccinatiestrategie en de teststrategie niet zijn besproken. De deelstaten hebben daarentegen wel lang gediscussieerd over het toestaan van 'contactarme vakanties' in bijvoorbeeld vakantiewoningen in eigen land. Ze besloten dat toeristische overnachtingen verboden blijven.

Verder was er onduidelijkheid over wat het betekent dat de donderdag voor Pasen en de zaterdag eenmalig als extra 'rustdagen' zouden gelden. Is dit juridisch gezien hetzelfde als een officiële feestdag, was de vraag.

De deelstaten spraken onder meer af om de kerken te vragen alleen online diensten te houden. De kerken reageerden verbouwereerd en zeggen dat verzoek niet in te willigen. Ook minister Seehofer van Binnenlandse Zaken (CSU) is het met dit besluit niet eens. Lees meer bij Der Spiegel en tagesschau.de

Reacties

Charissa - 6 mei 2021 20:09

We komen op doorreis naar Kroatië door Duitsland. In sommige deelstaten geldt een avondklok van 22 tot 05 uur, geldt er een uitzondering voor transit verkeer?

Reageer
Marja Verburg Charissa - 10 mei 2021 15:57

Dat kan per deelstaat en regio verschillen. Zie voor meer info: https://www.adac.de/news/lockdown-ausgangssperre/
Mvg, de redactie

P.Bouma - 21 april 2021 10:01

Wij hebben op 28,29 en 30 mei 2021 een motortoertocht in Winterberg.
Mijn vraag is, zoals het er nu uitziet of dat haalbaar is?
Ik begrijp dat toeristische overnachtingen nu nog zijn toegestaan. Klopt dat?

Reageer
rogier P.Bouma - 18 mei 2021 11:47

Wij hebben deze periode eenzelfde toer staan in rheinland pfalz. zullen de regels nog wijzigen voor 28-5?

Marja Verburg P.Bouma - 22 april 2021 18:19

Wat eind mei geldt, kunnen we op dit moment niet overzien. Nu zijn toeristische overnachtingen in Dld verboden en is de bedoeling dat u alleen voor strikt noodzakelijke reizen de grens over gaat. De Duitse en Nederlandse reis- en coronaregels houden we hier bij: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Wilma - 20 april 2021 14:24

Kunnen wij in ons camperbusje overnachten in Duitsland ivm werkzaamheden die we daar moeten uitvoeren?

Reageer
Marja Verburg Wilma - 22 april 2021 17:19

In principe zijn toeristische overnachtingen in Dld verboden. Als u naar Dld reist, moet u zich vooraf digitaal aanmelden (als u langer dan 24u blijft), een negatieve test bij u hebben en mogelijk ook in quarantaine. U kunt het best bij het Gesundheitsamt in de plaats waar u verblijft nagaan wat in uw geval geldt. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Antiope - 19 april 2021 15:41

Ik wil binnenkort naar CH reizen om daar 10 weken te verblijven. Ik ben op de hoogte van de regels daar maar hoe zit in Duitsland? Ik rij er doorheen en de bedoeling is om alleen te stoppen om te tanken. Waar moet ik aan voldoen? Ik heb al een geldige PCR test want dat moet als je naar CH reist

Reageer
Marja Verburg Antiope - 20 april 2021 11:41

Als u door Dld rijdt zonder uit te stappen, geldt u voor zover wij kunnen nagaan als transitverkeer en hebt u voor Dld geen test nodig. Mocht u onderweg worden gecontroleerd, moet u mogelijk wel kunnen aantonen waar u naar toe reist. De Bundespolizei meldde ons dat tanken is toegestaan voor transitverkeer. Maar omdat u toch een test bij u heeft, levert dat ws sowieso geen probleem op. Zie ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Aangepast op 2021-04-20 11:42:11

Karel van der Heijden - 16 april 2021 10:58

Ik moet onderdelen ophalen in Duitsland, ik ga verder niet winkelen of wat ook alleen ophalen en weer terug naar Nederland moet ik dan een negatieve test laten zien?

Reageer
Marja Verburg Karel van der Heijden - 19 april 2021 17:00

Als u in Duitsland uit uw auto stapt, ook al is het maar kort, geldt u niet als transitverkeer en moet u een negatieve test bij u hebben. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Ruud - 13 april 2021 17:33

Geachte, wij wonen in het kleine dorpje Koningsbosch, van hieruit loop er een weg naar Schinveld over Duits gebied en ook via die weg een autobaan naar Born over Duits grondgebied.
Veel mensen reizen dus dagelijks over die wegen om naar hun werk te gaan of familie enz. Ze stoppen niet onderweg en rijden dus van plaats a in NL naar plaats b of c in NL.
Moeten deze mensen een negatieve test kunnen tonen? Vandaag zijn er diverse mensen beboet.

Reageer
Marja Verburg Ruud - 13 april 2021 17:51

Als u door Dld rijdt zonder uit te stappen, geldt u, voor zover wij kunnen nagaan, als transitverkeer en hebt u geen test nodig. Mocht u onderweg worden gecontroleerd, zou u mogelijk wel moeten kunnen aantonen waar u naar toe reist. U kunt ws het best bij de deelstaat NRW navragen hoe het in uw regio zit en waarom de mensen daar beboet zijn. Zie voor meer info over de Duitse regels: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Ger - 13 april 2021 11:21

Hallo,

wij moeten vanuit Nederland mijn schoonzus en haar kinderen op het vliegveld van Köln afhalen , mag dit zonder test ?

Reageer
Marja Verburg Ger - 13 april 2021 15:30

Voor zover wij kunnen overzien, geldt u alleen als transitverkeer als u de auto in Duitsland niet verlaat (en alleen voor transitverkeer geldt een uitzondering op de testplicht). Mogelijk moet u, als u onderweg wordt gecontroleerd, kunnen laten zien waarom u door Duitsland rijdt. U kunt ws het best bij de deelstaat NRW of het vliegveld Keulen nagaan wat in uw geval geldt en waar u op moet letten. Mvg, de redactie

David Van der Hoek - 7 april 2021 20:48

Ik wil graag mijn vriendin bezoeken in Duitsland voor minder dan 24 is dat mogelijk? Ik snap dat ik een negatieve test moet hebben.

Reageer
Marja Verburg David Van der Hoek - 12 april 2021 21:21

Nederland en Duitsland maken allebei een uitzondering op de quarantaineplicht voor mensen die hun partner over de grens willen bezoeken. Als u naar Dld reist, moet u idd wel een negatieve test bij u hebben. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Rwo - 5 april 2021 23:45

Hoi, ik moet aankomend weekend mijn pap brengen naar het vliegveld, moet ik dan ook een covid test (minder dan 2 uurtjes in Duitslan).

Reageer
Rowi Rwo - 5 april 2021 23:46

En zo ja welk test, keuren ze een test van de GGD goed?

Ria van Leeuwen - 4 april 2021 14:46

Onze dochter woont in Zwitserland we moeten erheen ivm gezondheid van haar moeten we toch een test doen en welke?
Gr Ria

Reageer
Anneke walraven Ria van Leeuwen - 6 mei 2021 23:03

Ik heb van 12 juni tot 26 juni een vakantie appartement in Winterberg geboekt kan dat nog doorgaan

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Sinds 1 juni vraagt Duitsland geen coronabewijs meer van reizigers. Een overzicht van de coronaregels in Duitsland.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger